Lavrov: Rusija protiv pokušaja prepravljanja Daytona

epa06735947 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a press conference with Egyptian Foreign Minister Sameh Shoukry during their meeting in Moscow, Russia, 14 May 2018. Media reports state that Sergei Lavrov and Sameh Shoukry discussed Iran's nuclear program, the regional crisis and bilateral relations. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Moskva će se na sve moguće načine usprotiviti prepravljanju Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat u BiH, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je istakao da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu razgovarao o situaciji na Balkanu, u kontekstu i 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma i niza drugih događaja.
– Mi i naši srpski prijatelji dijelimo isti stav. U ovoj situaciji ćemo učiniti sve što je moguće da spriječimo pokušaje da se prepravljaju odluke iz Mirovnog sporazuma – istakao je Lavrov.

On je naglasio da takvi pokušaji mogu da budu u skladu sa pokušajima “regionalnih kolega” da prepravljaju povijest.

– Ugasićemo pokušaje da se prepravlja povijest Drugog svjetskog rata i događaja koji su su se na Balkanu desili prije 25 godina – poručio je Lavrov, prenosi Sputnjik.