LIBANON / Eskalirao rat Hezbolaha i Izraela

Danas je eskaliralo nasilje na granici između Libanona i Izraela kada je Hezbolah poslao dronove s eksplozivom i lansirao snažne projektile na izraelske položaje, a Izrael je napao iz zraka nekoliko gradova i sela na jugu Libanona.

Izrael i proiranski Hezbolah razmjenjuju vatru od početka rata u Pojasu Gaze prije dva mjeseca. Nasilje je uglavnom ograničeno na pogranično područje.

Izraelski napadi na južni Libanon uključivali su zračne napade na grad Aitarun u kojem su uništene i oštećene mnoge kuće, objavila je libanonska Nacionalna novinska agencija NNA, ne navodeći je li bilo žrtava. Izraelska vojska nije imala komentara.

Visoki političar Hezbolaha Hasan Fadlalah ocijenio je u priopćenju da je riječ o “novoj eskalaciji”, na što Hezbolah odgovara novim tipom napada u smislu oružja i meta.

Izraelska vojska objavila je da su “sumnjive zračne mete” prešle iz Libanona i da su dvije presretnute, prenosi Hina.

Dvojica izraelskih vojnika zadobila su srednje teške ozljede, a nekoliko drugih lakše, objavila je izraelska vojska.

Žestoki izraelski napadi iz aviona

Izraelski borbeni zrakoplovi izvršili su “velik niz napada na ciljeve Hezbolaha na libanonskom teritoriju”. Sirene za uzbunu oglašene su u nekoliko izraelskih naselja kod granice. Stanovnici Bejruta vidjeli su dva ratna zrakoplova kako prelijeću grad.

Visoki dužnosnik Hezbolaha Šeik Ali Damuš rekao je u nedjelju da će Hezbolah nastaviti svoje napore da “iscrpi neprijatelja i da neće prestati dok ne prestane agresija na Gazu i Libanon”. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da će Bejrut biti pretvoren “u Gazu” ako Hezbolah počne otvoreni rat.

Hezbolah je objavio da je lansirao dronove s eksplozivom na izraelski zapovjedni položaj kod Ya’are. Isto tako, ispalio je projektile Burkan (Vukan) koji nose stotine kilograma eksploziva.

Izraelski zračni napadi prijavljeni su na rubovima libanonskog sela Yarun, nedaleko od lokacije drugog izraelskog položaja koji je Hezbolah napao u nedjelju.

U zračnim napadima razbijeni su prozori kuća, trgovina i škole u obližnjem selu Rmeiš, rekao je svećenik iz Rmeiša Toni Elias.

U pograničnom nasilju u Libanonu poginulo je više od 120 ljudi, uključujući 85 boraca Hezbolaha i 16 civila. U Izraelu je poginulo sedam vojnika i četiri civila.