Libijska vojska likvidirala ruske plaćenike u borbama kod Tripolija / VIDEO

Snage libijske vlade uspješno nastavljaju sa oslobađanjem zemlje od snaga koje predvodi Khalifa Haftar. Na društvenim mrežama objavljen je snimak ubijenog ruskog plaćenika iz paravojne grupe “Wagner” koja ratuje u Libiji na strani Haftrovog režima.

Ruski privatni vojni ugovarač Grupa Vagner rasporedio je približno 1.200 ljudi u Libiju kako bi ojačao snage odmetničkog vojnog zapovjednika Khalife Haftara, navodi se u izvještaju koji je procurio početkom ovog mjeseca iz Ujedinjenih naroda.

U 57 stranica dugom izvještaju neovisnih nadzornika sankcija, podnesenom Odboru za sankcije Libiji Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se da je ruski ugovarač rasporedio snage za specijalizirane vojne zadatke, uključujući snajperske timove.

Promatrači UN-ovih sankcija identificirali su više od 20 letova između Rusije i istočne Libije od kolovoza 2018. do kolovoza 2019. civilnim avionima, koji su “čvrsto povezani ili u vlasništvu” grupe Vagner ili povezanih kompanija.

Posmatrači su također naveli detalje o 122 Vagnerova operativca, “od kojih su mnogi vjerovatno operativni ili su bili u operaciji u Libiji”.

Rekli su da je njih 39 iz Vagnerove specijalne snajperske grupe, a preostala 83 operativca iz njihovih borbenih jedinica.

U Grupi Vagner osoblje je uglavnom rusko, ali uključuje i građane Bjelorusije, Moldavije, Srbije i Ukrajine, navodi se u izvješću. Dodaje se da su identificirani pomoću opreme koja je obično rezervirana za ruske oružane snage.

Od 2014. Libija je podijeljena između područja koja kontrolira Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju i na sjeverozapadu, te na području koje je držala Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA) na istoku, u Benghaziju.

Haftar je prije godinu pokrenuo rat kako bi zauzeo glavni grad Tripoli i druge dijelove sjeverozapadne Libije.