LICE UMORNE BOSANKE OBIŠLO SVIJET: Hana je slučajno skinula masku i pokazala ožiljke na koži

Kad sam vidio te ožiljke, shvatio sam da takva fotografija može cijelom svijetu objasniti s čim se svi borimo

Fotografija bh. fotografa Eldara Nurkovića naslovnica je jedne od kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u borbi protiv koronavirusa.

Na fotografiji je Hana Ćorović, Nurkovićeva djevojka, studentica farmacije.

– Fotografija je nastala slučajno. Hana još studira, obavljala je praksu tih dana. Ona je vrlo odgovorna osoba i po cijele je dane nosila masku. U jednom je momentu, po povratku s prakse, nasred ulice skinula masku. Uhvatio sam njen umorni, zabrinuti pogled, te ožiljke od maske na njenom licu. Tako je nastala fotografija – kazao je Nurković za “Avaz”.

Ne krije zadovoljstvo i ponos što je u ovim teškim trenucima, dok se cijela planeta bori s nevidljivim neprijateljem, mogao ovom fotografijom dati svoj doprinos.

– Kad sam vidio te ožiljke, shvatio sam da takva fotografija može cijelom svijetu objasniti s čim se svi borimo, suočavamo – kaže Nurković.

Hana i on zajedno rade u vlastitom E2 studiju, a Nurković odavno radi za najveće novinske servise na svijetu.

– Stali su sada svi poslovi, bio sam bukiran za godinu dana, ali je sve prolongirano za bolja vremena. Sada se bavim ilustracijama, to šaljem platformi Getty, s kojom imam ugovor. Tako je do cijelog svijeta došla i ova fotografija – kaže Nurković.

Autor: Dnevno