Lider HDZ-a računa na glasove Hrvata van BiH i Srba u Federaciji BiH!

MOSTAR – Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, novi hrvatski član Predsjedništva BiH bit će Željko Komšić, koji ima duplo veću podršku od drugoplasiranog kandidata, Dragana Čovića. No, lider HDZ-a još vjeruje da bi mogao nadoknaditi zaostatak za Komšićem, računajući pri tome na glasove brojnih Hrvata koji žive van BiH, poglavito u Hrvatskoj ali i glasove Srba Federacije BiH koje bi mogao pridobiti uz pomoć Dodika.

“Nadolazeći opći izbori u BiH su prekretnica jer Hrvati u BiH trebaju potporu i poticaj te perspektivu boljeg života. BiH je i naša zemlja, naša djedovina i dom naših obitelji, prijatelja i sunarodnjaka, a naša odgovornost je pomoći našima i našoj domovini. Zato je važno da pokažete ‘Srce ponosno’ i glasujete na nadolazećim općim izborima u BiH jer vaš glas podržava budućnost hrvatskog naroda u BiH”.

Stoji to u pozivu koji su uputili iz inicijative “Srce ponosno” koju je potaknuo zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je i sam podrijetlom iz BiH, piše Večernji list BiH.

List piše da ovaj HDZ-ov dužnosnik, čiji se sistematičan pristup rada na terenu i u ranijim izbornim ciklusima u Hrvatskoj pokazao presudnim za izbore, vodi ovu akciju, od koje su velika očekivanja. Iz inicijative se ističe kako sudjelovanjem na izravnim izborima 7. listopada 2018. svi izvan BiH odlučuju o vodstvu, politikama i smjeru razvoja BiH.

“Hrvati u BiH trebaju našu potporu, a naša je odgovornost iskoristiti pravo i glasovati na nadolazećim izborima. Glasovati možete i dopisno, poštom i nije potrebno odlaziti u BiH! Sve što trebate napraviti kako biste podržali svoju obitelj i prijatelje u BiH je pravodobno se registrirati za glasovanje. Krajnji rok za prijavu svih inozemnih glasača je 24. srpnja 2018. godine. Nakon toga imate pravo glasa na općim izborima u BiH u listopadu 2018.”, stoji u pozivu.

Objasnili su kako glasanjem na općim izborima u BiH birači u Hrvatskoj ili izvan zemlje ne gube nikakva prava, ni u Hrvatskoj ni u drugim zemljama u kojim žive Hrvati porijeklo iz BiH.

“Pokažimo da volimo svoju domovinu, registrirajmo se za opće izbore u BiH, glasujmo te našim glasovima budimo uzdanica našim obiteljima i prijateljima u BiH”, navodi se u pozivu.

Osim na glasove Hrvata van BiH, Čović računa i na većinu glasova Srba iz Federacije BiH. Prema odredbama Ustava BIH, srpski član Predsjedništva BiH bira se iz RS-a, pa Srbi iz Federacije BiH mogu glasovati za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jednako kao što Hrvati i Bošnjaci u RS-u mogu glasati isključivo za spskog kandidata.

Tradicionalno su Srbi u Federaciji BiH glasali za kandidate SDP-a ili SBB-a, no Čović računa da bi ih uz pomoć Dodika mogao pridobiti za sebe. Riječ je o nekih 50 tisuća glasova koji bi na izvjestan način mogli biti i presudni kod izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Zauzvrat, Hrvati u RS-u, na poziv Čovića, glasali bi za Dodika.

Autor: Slobodna bosna