Liječnik tvrdi: Ovo je jedino povrće koje bismo trebali jesti!

Ako ljudi jedu povrće, brokula bi im trebala biti prvi izbor. Tvrdi to dr. Rangan Chatterjee koji je gostovao u BBC-ovoj emisiji Doctor in the House navodeći kako je brokula ‘čuvar života’.

Ovo zeleno povrće potiče razvoj dobrih crijevnih bakterija koje podižu imunološki sustav i pozitivno utječu na zdravlje debelog crijeva.

Ranije istraživanje pokazalo je kako dobre bakterije u crijevima utječu i na zdravu težinu te smanjuju rizik od obolijevanja od psihičkih poremećaja, piše Daily Mail. Prolaskom kroz tanko crijevo brokula pomaže pri ravnoteži imunološkog sustava.

Nakon toga vlakna koja se nisu probavila odlaze u debelo crijevo gdje ‘živi’ većina crijevnih bakterija te se one nadovezuju na vlakna i tako stvaraju kratke lance masnih kiselina koje su izuzetno važne za zdravlje debelog crijeva.

Brokula je, osim toga, dobra i za zdravlje srca jer vitamin K koji se u njoj nalazi utječe na rad srca, odnosno protok kisika kroz cijelo tijelo. Stručnjaci savjetuju da brokulu prije konzumiranja narežete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i pol vremena jer se tako povećava razina sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno djelovanje te snižava razinu šećera u krvi.

www.vecernji.ba