Livanjka na čelu grada u Australiji

MELBOURN – Ranka Rašić, rođena u Livnu, prva je gradonačelnica srpskog podrijetla u Australiji.

Naime, Rašićeva je, prema pisanju srpskog “Telegrafa”, zakletvu položila kao jedan od 11 vijećnika Vijeća Brimbenka, čime je postala gradonačelnica općine u Melbournu, u kojoj živi oko 210.000 ljudi.

Kako je navela, strast prema zajednici ju je inspirirala da se kandidira.

“Prošle godine, 17. studenog, izabrana sam za gradonačelnicu na mandat od 12 mjeseci”, rekla je Rašićeva, dodajući da u ovoj općini postoji srpska zajednica.

“Naša srpska zajednica je veoma aktivna, imamo tri lokalne srpske senior grupe. Na posljednjem popisu stanovništva u Australiji 2016. godine, u Brimbenku je živjelo 2.548 ljudi sa srpskim podrijetlom. Ovo je 1,3 posto ukupnog stanovništva Brimbenka, što je dvostruko više u odnosu na veći Melbourn. Da pojasnim, Brimbenk je općina u Melbournu, sa populacijom od oko 210.000 ljudi. U Melbournu živi oko pet miliona ljudi”, kazala je Rašićeva.

Istakla je da je rođena u Livnu, a devedesetih godina se sa obitelji preselila u Melbourn.

“Brimbenk je bio moj prvi australijski dom, u kojem i dalje živim sa suprugom i dvoje djece”, rekla je Rašićeva.

Navela je da najveći problem za Srbe koji se presele u Australiju predstavlja nepriznanje diploma.

“Priznavanje završenog obrazovanja u Srbiji veliki je problem za našu srpsku zajednicu u Australiji. Mnogi Srbi provode godine u sticanju kvalifikacija u Srbiji samo da bi došli ovdje, a toliko toga im nije priznato”, kazala je Rašićeva.

Dodala je da je dobila pozitivne reakcije srpske zajednice u Brimbenku, ali i širom Australije.

“U Brimbenku 58 posto stanovništva govori jezikom koji nije engleski i skoro polovina je rođena u inozemstvu. Kad god šetam lokalnim ulicama kupujući namirnice, odlazim na ručak ili na sastanak, skoro uvijek mogu da čujem svoj maternji jezik zajedno sa desetinama drugih jezika koji doprinose raznolikosti ovog mjesta” zaključila je Rašićeva.

Nezavisne.com

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply