LIVANJSKE PRIČE – Stipe Perković – livanjski Faraon!

Isječak iz filma za TV Zagreb – “Stipe Perković – Faraon iz Livna” Snimka je stara oko 30 godina

Stipe Perković rodio se 4. svibnja 1936. godine u mjetsu Glavice u župi Vidoši kraj Livna. Ostavši bez oca u sedmoj godini života uz samohranu majku Nanu i osam godina starijeg brata Jozu kroči kroz težak život koji je uvelike imao više padova nego uspona. Kao vrlo pametno i bistro dijete u školi je završio samo 3 razreda osnovne škole. Razlog prestanka školovanja je bilo siromaštvo te potreba da majci i bratu olakša uzdržavanje obitelji  u tim poslijeratnim i samim po sebi teškim godinama. No, to Stipu nije spreiječilo da nastavi učiti posuđujući od vršnjaka knjige i čitajući pri „lučari“ tj. petrolejki.

Potpuno samouko, projektiranjem i gradnjom se uspješno bavi od svoje sedamnaeste godine. Dušu umjetnika pokazao je, ne samo u originalnim arhitetonskim rješenjima koja često u eksterijeru sliče skulpturi, nego i u izradi kamena i slikama uljem na platnu, tušu, suhom pastelu, ugljenu itd. Inspiraciju za svoja djela crpi iz drevnih civilizacija, kao npr. Egipta, gdje je 1957. godine pod zastavom UN-a boravio kao vojnik mira.

Sva Stipina djela prožeta su simbolikom na tragično preminulog sina Mladena čiji se mladi život zauvijek ugasio 23. siječnja 1982 godine. Mladen je s ocem dijelio viziju o zajedničkom stavarlaštvu. od tada pa do danas svoju bol i bol Mladenove majke Anđe, Stipine supruge, Stipe utiskuje u svaki detalj svojih dijela.

Veliki je zaljubljenik, još bolje reći „zatočenik“, ruskog klasicizma. Još od djetinjstva uzori su mu Tolstoj, Čehov, Andrejev, Block, Jesenjin te za njega najveći Maksim Gorki,kojeg ujedno naziva svojim drugim ocem, „prosvjetiteljem“ uz kojeg je stasao. Stipe se okušao i u pisanju te je tako u pripremi njegov autobiografski esej „Svrab duše“ .

Da se može reći da je Stipe u najmanju ruku neobičan čovjek potvrđuje i to što je 1986.-89. godine scenarist i redatelj Ratko Orozović snimio dokumantarni film „Faraon Stipe iz Vidoša“ koji je dobio mnoge prestižne nagrade te je prikazan na filmskim festivalima u Beogradu, Tuzli, Cannesu te u Rusiji i Švedskoj. Nastavak je snimljen 2005. godine, te su napravljene mnogobrojene reportaže i članci o ovome, kako ga mnogi nazivaju, zanesenjaku.

Trenutačno živi u Ivašnjaku kod Omiša, u kući koja je dio velikog kompleksa zgrada u sklopu hotela, u vlastitom projektu u planu. Veliki dio godine provodi u Glavicama u kući koju je sam projektirao i izgradio, koja je postala meta novinara i radoznalaca po svojoj ljepoti i neobičnosti. I dalje, u svojoj 83. godini života, Stipe nastavlja neumorno sanjati i stvarati djela koja će još dugo rukom ovog umjetnika svjedočiti o njegovoj posebnosti.