Livanjske vinjete

ćesma1

Povod pisanja Vašem portalu je ružna slika sa jedine gradske česme u Livnu koja je melem za žedne putnike- namjernike koji se rashlađuju hladnom Bistricom inače jednim od simbola Livna.
Na žalost, prići jedinoj ispravnoj gradskoj česmi je pravo umijeće: iz obje špine pršti voda , tko god joj priđe bude okupan vodoskokom , drugim riječima česma umjesto da poji žedne, sada ih rastjeruje….

U tu grupu spadim i ja: kako je vodovodna voda iz Sturbe u Zabrišću upitne kvalitete, pa je koristim kao tehničku vodu , svakog se petka (kao i mnogi drugi koje nije obuhvatio vodovodni prsten) zaputim na česmu pored mosta i natočim kanistere hladnom Bistricom.
Od nedavno ni to nije moguće: voda pršti na sve strane, blatna jezerca oko razrušene česme, obje pokvarene špine…vrlo ružan prizor ..

Stoga apeliram na odgovorne da se česma koja je jedan od livanjskih simbola ( sjećam se, kao dijete , kada je napravljena!) stavi u funkciju.
Ukoliko ne bude sluha za ovaj apel, osobno se nudim da financiram popravak česme i njeno dovođenje u ispravno stanje, dakako, uz dozvolu odgovorne službe.

S štovanjem
Prof dr Izet Hozo