Livanjski fratri ‘spašavaju’ duše HDZ-ovca

borjana

Livanjski župnik tvrdi da je on osobno od Hrvatske žene Livno tražio da aplicira za novce koji bi išli za rekonstrukciju crkve, a upitan zašto je od tolikih udruga u Hercegbosanskoj županiji odabrao udrugu kojoj je na čelu nevjesta Borjane Krišto – župnik reče – nije ona predsjednica. Uistinu i nije, ali tek odnedavno
Livanjski župnik fra Vinko Sičaja preksinoć je oko 20 sati odaslao radosnu obavijest da će njegova župa preko Udruge građana Hrvatska žena Livno dobiti 100 tisuća maraka za rekonstrukciju crkve.

„Najsrdačnije zahvaljujemo udruzi „Hrvatska žena“ Livno koja je već aplicirala institucijama BiH i ostvarila donaciju od 100.000 maraka“, reče Sičaja pozvavši i svoje vjernike da slijede primjer UG Hrvatska žena Livno.

„Ovo je dobar primjer da svatko u svom djelovanju može učiniti nešto više za zajedničko dobro i na korist svih nas“, reče on.

I ništa to ne bi zapravo bilo ni čudno da je to župnik učinio prije mjesec ili godinu dana, a ne onda kada je Dnevni list objavio, a dvadesetak portala prenijelo da je Udruga kojoj je na čelu nevjesta Borjane Krišto dobila 100 tisuća maraka, dok su svi ostali dobili manje ili nimalo od Vijeća ministara.

U Službenim novinama u studenom prošle godine je objavljeno da je Borjaninoj nevjesti odobreno 100 tisuća maraka, a župnik se zahvalio tek preksinoć, četiri mjeseca nakon što je i službeno objavljeno da je UG Hrvatska žena Livno dodijeljeno 100 tisuća maraka. Natječaj Vijeća ministara okončan prije godinu dana, kada je bilo posve prikladno da se župnik zahvali na posredno dobivenim sredstvima.

Promijenili predsjednicu
Druga stvar, Vijeće ministara je moglo i samo, bez posredovanja udruge Borjanine nevjeste, donirati 100 tisuća maraka župi u Livnu, a UG Hrvatska žena Livno nije morala tražiti sredstva za drugoga, već za projekt koji će sama provesti. Ovdje se značaj Župe umanjuje, a neke tamo udruge uvećava, a Vijeće ministara zanemaruje. Naime, župnik iz Livna „najsrdačnije zahvaljuje UG Hrvatska žena Livno“ na novcu Vijeća ministara!?

Zbunjeni iznenadnim priopćenjem, baš kao i većina Livnjaka, kontaktirali smo i župnika u toj župi. Upitan je li crkva već dobila sredstva i je li počela rekonstrukcija crkve, župnik kaže da nije, da su novci na računu UG Hrvatska žena Livno, „te da je sve transparentno“.

Upitan kako može tvrditi da je sve transparentno, ako novci još nisu ni „legli“ crkvi, župnik reče da će sve ići preko crkvenih računa, „jer oni (Udruga) te novce moraju pravdati“.

Također je izjavio da je on osobno od Hrvatske žene Livno tražio da aplicira za novce koji bi išli za rekonstrukciju crkve, a upitan zašto je od tolikih udruga u Hercegbosanskoj županiji odabrao udrugu kojoj je na čelu nevjesta Borjane Krišto – župnik reče – nije ona predsjednica. Očito je i više nego dobro upućen u dešavanja u udruzi.

Naime, nevjesta Borjane Krišto Tihana Krželj odnedavna više i nije predsjednica Udruge Hrvatska žena Livno, a na čelo Udruge imenovana je posve druga osoba, kako bi se HDZ-ova zastupnica sklonila s čela udruge, saznaje Dnevni list od dobro upućenih izvora u Livnu.

No, činjenica da su promijenili predsjednicu udruge ne može Krželj amnestirati od onoga što je godinama rađeno preko udruge, jer je ona podizala novce, te potpisivala i pečatila sva dokumenta.

Udruga je više nego značajna sredstva godinama dobivala od svih razina vlasti, no nitko do našeg pisanja nije povezao donacije i rodbinske odnose. Osim rodbinskih odnosa, ovaj skandal otvara i brojne druge teme, poput one kako politički aktivna osoba može biti predsjednica udruge i dobivati proračunski novac, lobirajući isti preko članova obitelji i tako godinama.

Nevjestina udruga
Međutim, kako smo i objavili, u registru HBŽ-a se lako crno na bijelo može vidjeti da je Borjanina jedina nevjesta i kuma i HDZ-ova zastupnica u Skupštini prošle godine bila predsjednica UG Hrvatska žena Livno, da bi naprasno bila imenovana nova. Tisuće ljudi napustile su u zadnje dvije godine HBŽ, te je objava koliko se novca slijeva u HDZ-ove udruge šokirala javnost. Objava da će novci završiti u crkvi teško da će smiriti nezadovoljstvo i zamazati oči onima čija djeca trbuhom za kruhom odlaze u tuđinu, jer za njih ovdje kruha nema.

Posebno je zanimljivo što saznajemo da ni prvi suradnici, te kolege zastupnici i stranačke kolege Tihane Krželj do naslovnice Dnevnog lista nisu znali da je njezina udruga dobila 100 tisuća maraka samo za godinu dana, a da je i ranije od zaove Krišto dobivala sredstva.

Podsjetimo, Vijeće ministara je dodijelilo 100 tisuća maraka UG Hrvatska žena Livno. Na Popisu udruga registriranih u Ministarstvu pravosuđa i uprave Hercegbosanske Županije (stanje na dan 20.02.2016.) Udruga Hrvatska žena Livno nalazi se pod rednim brojem 138., a navodi se da je predsjednica upravo Tihana Krželj, zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Herceg-bosanske županije, a aktivna i u ženama HDZ-a BiH, a nevjesta i kuma Borjane Krišto. Ista Udruga sredstva je dobivala i od Borjane Krišto, dok je bila predsjednica FBiH.

Primjerice, Krišto je 2008. podijelila 150.000 KM neprofitnim organizacijama u BiH, od čega 10.000 udruzi svoje nevjeste.

Piše: K. Bošnjak, dogadjaji@dnevni-list.ba