Livanjski sir bi uskoro mogao osvojiti tržište Europske unije

livanjski-sir

Proizvodnja Livanjskog sira na širem livanjskom području datira iz vremena Austro-Ugarske.

Radio Prag podsjeća ovih dana da je proizvodnja livanjskog sira ponovo oživjela zahvaljujući programu Češke razvojne agencije, čiji stručnjaci od 1995. pomažu domaćim poljoprivrednicma u BiH, kojima je uzgoj ovaca i proizvodnja sira glavni izvor prihoda, da stanu na svoje noge i pronađu načina da izvoze proizvedeni sir na tržišta izvan naše zemlje.

Šef češke i moravske Asocijacije Jiří Kopáček, koji je bio uključen u aktivnosti vezane za češku razvojnu pomoć na ovom području u BiH od 2015., kazao je za Radio Prag da je ovaj tradicionalni bosanskohercegovački sir, proizveden od nepasteriziranog ovčijeg mlijeka, vrlo poseban.

Prije 120 godina, švicarski proizvođači sira uveli su u regiju tehnologiju izrade planinskog sira Gruyere, napravljenog od kravljeg mlijeka. Tehnologija je potom modificirana, za pravljenje sira od mješovitog mlijeka, 80 posto ovčjeg i 20 posto kravljeg mlijeka. To je zapravo tvrdi sir sa više od 60 posto suhe tvari i vremenom zrelosti otprilike dva mjeseca. Sir ima specifičan ovčji okus.

Pored ratom uništene infrastrukture, najveći problem za lokalne proizvođače sira je bio ulazak Hrvatske u EU, jer se Livanjski sir prije toga uglavnom i prodavao u Hrvatskoj, piše Slobodna Bosna. Proizvođači nisu imali potvrdu o sigurnosti hrane koja je potrebna za izvoz u Uniju iz zemalja koje nisu članice EU.

Poseban problem proteklih godina za njih je predstavljala rastuća konkurencija iz industrijskih tvornica sira, koje proizvode sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka, što je jeftinije, i prodaju ga za konkurentnu cijenu dok i dalje koristi brend “Livanjski sir”.

Tijekom posjete regiji, stručnjak za sir Jiří Kopáček posjetio je više od 30 lokalnih poljoprivrednika, za koje je danas gorući problem nedostatak pitke vode i struje. Zahvaljujući pomoći Češke razvojne agencije (CRA), počele su veterinarske kontrole, zajedno sa lokalnim veterinarskim postajama, poljoprivrednici su dobili pomoć u opremi i alatima.

CRA je opremom podržao i UNPD, koji gradi pogon za proizvodnju sira. Udruga lokalnih poljoprivrednika Cincar nedavno je osnovala društvo s ograničenom odgovornošću i, zahvaljujući pomoći Češke razvojne agencije, oni su otvorili novi prostor sa podrumima za zrenje i marketing centrom.

Ako se situacija nastavi razvijati povoljno, Livanjski sir bi uskoro trebao biti na tržištu EU.

Dnevnik.ba