Livnjaci vladaju hrvatskim nogometom: Zlatko Dalić i Niko Kovač selektori “Vatrenih”, Šuker čelnik NS Hrvatske

dalic

Livnjaci vladaju hrvatskim nogometom: Zlatko Dalić i Niko Kovač selektori “Vatrenih”, Šuker čelnik NS Hrvatske

zlatko
Zlatko Dalić: Uspješan trenerski put
Suprotne strane

Trenutno je hit Zlatko Dalić, novi selektor nogometne reprezentacije Hrvatske, koji je na najboljem putu da “Vatrene” odvede u Rusiju. Braća Miran i Zlatko jedno su vrijeme igrali zajedno, ali i bili treneri na suprotnim stranama. Miran je dinamovac, Zlatko hajdukovac, ali i varteksovac, jer mu je Varaždin sve dao.

kovac
Braća Robert i Niko Kovač
Zlatko Dalić rođen je u Livnu 1966. godine. On i njegov deset godina stariji brat Miran igrali su za Troglav i za jedan od boljih bh. malonogometnih timova “Čulin mlin”. Zlatkov nogometni put počeo je s nepunih 16 godina, od Troglava, preko Hajduka, Cibalije, Budućnosti, Rijeke, Dinama iz Tirane, Veleža, Varaždina, Saudijske Arabije i UAE, gdje je donedavno trenirao Al-Ain. Bio je i desna ruka Ćire Blaževića, koji mu je dao vjetar u leđa.

miran
Miran Dalić: Igrao za Troglav
– Evo, na ovom stadionu Troglava počeli smo nogometne korake. On je dalje dogurao, premda sam ja prvi u BiH završio UEFA-in A-program za trenere, ali nije mi se dalo ganjati i profi licencu koju Zlatko ima. BiH je ovaj program imala prije svih u regiji i drago mi je da mi je predavao Izet Rađo, veliki stručnjak, čiju sam poruku zapamtio „da nije važno znanje znati, već znanje dati” – kazao nam je na stadionu Miran Dalić, koji je odigrao za ovaj klub oko 200 utakmica.

Za Iskru je igrao četiri godine, za Borac pola, bio trener tri puta u Premijer ligi BiH i jednom u Prvoj ligi FBiH. Dodaje da mu je najveći uspjeh pobjeda Troglava nad Sarajevom na Koševu 3:1.

kljuco
Ključo: Među najboljima na svijetu
Svjetske visine

Livnjak je i nogometna legenda Mladen Matijanić, bivši igrač Troglava, splitskog Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, kojeg je povreda, u susretu s Vardarom, spriječila da se vine u svjetske visine. Livnjaci su i nekadašnji nogometaš i aktuelni čelnik NS Hrvatske Davor Šuker, nogometna braća Niko i Robert Kovač.

Niko Kovač bivši je kapetan i selektor reprezentacije Hrvatske u kojoj je igrao s bratom Robertom. Rođeni su u Berlinu, ali su porijeklom iz livanjskog sela Lusnić, u koje često navrate.

andabak
Andabak: Imao najvišu plaću
Mate Rimac osvaja svijet električnim automobilima

Livanjsko podneblje bilo je inspiracija i muzičarima, kao i jednoj od najboljih svjetskih solistica na harmonici Merimi Ključo. Livnjaci su i putopisac i astronom Hadži Jusuf Livnjak, glumica Gordana Boban, reditelj Pero Mioč, pjesnik Rapko Orman, novinar Slavko Gotovac, fra Mihovil Sučić, inovator i biznismen Jako Andabak, koji je u Jugoslaviji imao najvišu plaću. Poznat je i poduzetnik Ivan Rimac, a posebno njegov sin Mate Rimac, čuven po električnim automobilima koji su osvojili svijet.

mate
Rimac: Električni automobili
Livnjak je porijeklom i hrvatski rukometaš Domagoj Duvnjak, jedan od najboljih na svijetu.

Avaz.ba – Autor: A. KAMBER