Livnjak Ilija Kelić zaređen za đakona u banjolučkoj katedrali

Ilija Kelić je rođen 1969. u mjestu Prisap, u župi Ljubunčić kod Livna, u obitelji Vinka i Slavke, rođ. Karaula,koji imaju još četiri sina i dvije kćeri.
.
Nakon srednje škole Ilija se odselio u Zagreb u kome je proveo skoro cijeli život. Osjetivši duhovni poziv, upisao je i diplomirao teologiju 2020. na isusovačkom Filozofsko-teološkom studiju u Zagrebu. Voli Krista i njegovu Crkvu, pa se ne boj budućnosti.
.
Na Nedjelju Dobrog Pastira i Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 8. svibnja, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u katedrali Sv. Bonaventure za đakona je zaredio Iliju Kelića, rodom iz župe Ljubunčić kod Livna.
.
Koncelebrirala su petorica svećenika među kojima su bili i ređenikov župnik iz Zagreba vlč. Antun Vukmanić i dekan Filozofsko-teološkog studija u Zagrebu p. Ivo Antunović.
.
Biskup Franjo u prigodnoj propovijedi, između ostalog, govorio je o ovogodišnjoj poslanici pape Franje u prigodi Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja predstavljajući njezine glavne naglaske.
.
Zatim je protumačio „središnji pojam“ za cjelokupno Božje djelo otkupljenja ljudskog roda, „svetu razmjenu“, kao prastvarnost kršćanstva.
.
Naglasio je važne činjenice u kršćanstvu – „Božji govor i čovjekov odgovor“, Božje dragocjeno sebedarje čovjeku i čovjekovo dužno uzdarje Bogu, što je usko povezano sa žrtvom. Pojasnio je da kršćanstvo nije nikakva „papirnata religija“, nego naglašeno „iskustvena“.
.
Potom se posebno obratio ređeniku Iliji i podsjetio kako ga je „Krist, Dobri Pastir – nakon dosadašnjih brojnih poslova i obveza u raznim životnim sredinama u svojoj ljubavi okrenuo i naputio na jedan novi i još važniji posao koji mu sada povjerava, upravo na ovom mjestu, u ovom dijelu svoje Crkve, tj. u njegovoj rodnoj biskupiji“.
.
Naveo je konkretne zadaće njegove đakonske službe u Crkvi i u ime Crkve, te mu posvijestio ozbiljnost obveza koje preuzima svojim đakonskim ređenjem.
.
„Voli Krista i njegovu Crkvu, pa se ne boj budućnosti“, poručio je biskup novoređeniku zaželjevši mu tijesnu suradnju s Duhom Svetim i zazvavši majčin zagovor Presvete Djevice Majke Božje i Majke Crkve na njega i na sve nazočne.
.
Na kraju mise biskup je zahvalio nazočnima za njihove molitve za nova duhovna zvanja potaknuvši ih da i u buduće mole za svete i Kristu odane svećenike, redovnike i redovnice.
Župa Vidoši