Livnjak postao novi generalni vikar vojnog ordinarijata u Hrvatskoj

Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan razriješio je 26. ožujka službe dosadašnjeg generalnog vikara Vojnog ordinarijata u RH o. Jakova Mamića, OCD.

Novim generalnim vikarom Vojnog ordinarijata imenovao je 27. ožujka don Marka Medu, dosadašnjeg biskupskog vikara za pastoral i kapelana u Ministarstvu obrane RH i Glavnome stožeru oružanih snaga RH.

Don Marko Medo, svećenik Vojnog ordinarijata u RH, rođen je 10. ožujka 1972. u Strupniću kraj Livna u Bosni i Hercegovini. Nakon osmogodišnje škole stupio je u sjemenište Franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaveru u Zagrebu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati u Zagrebu pohađao je od 1987. do 1991.. Nakon novicijata u Zadru nastavio je filozofsko teološki studij na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj prvostolnici 1998.

Na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu magistrirao je pastoralnu teologiju. U svojoj redovničkoj zajednici franjevaca trećoredaca obnašao je različite odgovorne službe, kako u pastoralu, tako i u odgoju i upravi provincije. Pastoralno je bio angažiran u Vojnome ordinarijatu u RH te je imenovan vojnim kapelanom u Ministarstvu obrane i Glavnome stožeru Oružanih snaga u Republici Hrvatskoj. Godine 2013. odlazi u Mirovnu misiju u Afganistan. Nakon te misije još je dva puta odlazio u Afganistan. Od jeseni 2015. godine inkardiniran je u Vojni ordinarijat gdje nastavlja raditi kao kapelan u Ministarstvu obrane i GS OS RH, a 2016. godine uz službu vojnog kapelana imenovan je biskupskim vikarom za pastoral MORH-a i GS OS RH. Na službu generalnog vikara VO stupa 1. travnja.

KT