Livno: Za 10 dana 7 dženaza

sprovod

Broj dženaza u Livnu od 01-11.siječnja  2017.godine je bio primjetno veći od uobičajenog mjesečnog broja onih koje Livnjaci ispraćaju na bolji svijet.

Ova činjenica vjerovatno ima veze i sa naglim zahlađenjem i poznatim livanjskim burama i mećavama koje ne jenjavaju, a minusi stežu. Za samo 10 prvih dana siječnja u Livnu je bilo 7 dženaza, što je previše za jedan mali grad. Dodaju li se tome još brojnije smrtovnice kršćana koji su umrli u prvoj trećini siječnja, jasno je da je hladnoća uzela danak u Livnu i da će vjerovatno još uzimati, jer se ne smanjuje. No, bilo je i situacija da se nekad ispred gradske džamije na Topovima ispraćaju po 2, pa i tri dženaze istovremeno. Istina je da su ovih sedmero Livnjaka koji su preselili na ahiret uglavnom bili nešto starije dobi (preko 60 godina) a neki od njih i kronični bolesnici koji teže podnose hladnoće. Sedma livanjska siječanjska dženaza bila je rahmetli Derviši Mehmedov, dugogodišnjoj radnici livanjske Gimnazije. Dženazu joj je predvodio mladi livanjski imam Ismail ef. Mehtić, koji odnedavno obavlja funkciju imama u džematu na Topovima kojemu je pripadala i rahmetli Derviša.

Unatoč hladnoći, koja je “rezala” lica, ef.Ismail je nakon dženaze namaza održao i kraći uobičajeni vaz u kojem je podsjetio vjernike da nas sviju čeke preseljenje, te da svakodnevno nastojimo ispunjavati vjerske obveze u smislu namaza, ali i činjenja dobrih djela i čuvanja od loših za koja ćemo biti pitani. A, da je rahmetli Derviša, premda obična radnica na održavanju čistoće, bila omiljena među radnim kolegama, susjedima i ostalim Livnjacima, pokazao je solidan broj onih koji su došli klanjati dženazu i da je isprate na harem “Kraj”.

Preporod