Livno bez sigurne kuće: U devet mjeseci 23 slučaja nasilja u obitelji

Na području Hercegbosanske županije, gdje ne postoji sigurna kuća, u proteklih devet mjeseci prijavljena su 23 slučaja nasilja u obitelji. Glasnogovornik županijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Vrdoljak rekao je da su u ovom razdoblju na području HBŽ-a, koja obuhvaža šest općina – Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno i Tomislavgrad, prijavljena 23 slučaja obiteljskog nasilja. “Najviše slučajeva, osam, prijavljeno je u Livnu, šest u Drvaru, četiri u Glamoču i tri u Bosanskom Grahovu”, naveo je Vrdoljak.

 

Županijski ministar rada, zdravlja, socijalne skrbi i izbjeglih Vasilija Broćeta rekla je da na području Hercegbosanske županije ne postoji sigurna kuća, navodeći da je ta potreba opravdana. Ona je rekla da je, prema provedenim istraživanjima, svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja.

Broćeta ističe da istraživanja pokazuju i da je u BiH najzastupljenije psihološko nasilje, te da nasilje nad ženama najčešće čine intimni partneri ili članovi obitelji, a rjeđe pripadnici šire zajednice.

 

“Drugi najzastupljeniji oblik nasilja jeste fizičko, a slijede seksualno i ekonomsko”, dodala je Broćeta. Ona je ukazala na značaj uloge obrazovnog sistema u sprečavanju nasilja. “Nasilje se ne događa nekom drugom, ono se događa u našim obiteljima, kod naših susjeda, rođaka”, napomenula je Broćeta, koja je u Livnu otvorila kampanju “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”. Ova međunarodna kampanja obilježava se od 1991. godine.

 

Za početak kampanje je određen 25. studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a za kraj 10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava. Ove godine biti će obilježena pod motom “Neka svijet postane narančast: Čujte i mene”. Zgrade i znamenitosti širom svijeta bit će osvijetljene i ukrašene narančastom bojom, da bi globalna pažnja bila posvećena pitanju nasilja prema ženama.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply