Livno dobiva mikrobiološki labaratorij u “Zavodu za hranu i veterinarstvo” HBŽ

Ivica Brešić ministar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije i ravnateljica Zavoda za hranu i veterinarstvo, Orjana Semren danas 27. travnja 2018. godine potpisali su Memorandum o razumijevanju s Češkom razvojnom agencijom, kojim su regulirane međusobne obveze između ove dvije institucije u vezi s doniranjem opreme za mikrobiološki labaratorij u sastavu Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije u vrijednosti cca 200.000,00 KM.

Sukladno navedenom Memorandumu dopremanje i instaliranje spomenute donirane opreme očekuje se u mjesecu lipnju tekuće godine. Oprema definirana Memorandumom znatno će doprinijeti skorom stavljanju u funkciju Labaratorija za mikrobiologiju hrane, vode i hrane za životinje što je i planirano tijekom ove godine. Pored spomenutog labaratorija u tijeku je i opremanje Labaratorija za mikrobiologiju i kakvoću sirovoga mlijeka, te stavljanje u funkciju Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju za što su osigurana sredstva u Proračunu Hercegbosanske županije. Usporedo s opremanjem Zavoda pokrenute su i procedure popunjavanja upražnjenih radnih mjesta s odgovarajućim stručnim kadrom kako visoke tako i srednje stručne spreme.

Uspostavljanjem navedenih labaratorija i službe korisnici usluga iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije, ugostiteljstva i dr. konačno će moći potrebne usluge dobiti na području naše županije, a ne na području susjednih županija kao što su dosad činili. Također, stavljanjem u funkciju Zavoda za hranu i veterinarstvo možemo očekivati učinkovitije i ekonomski isplativije provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja, smanjenje broja zaraženih ljudi i životinja, povećanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti primarnih poljoprivrednih proizvoda, te općenito poboljšanje gospodarskog ambijenta.

Treba naglasiti da će Zavod biti samoodrživ, te da će ostvarivati dovoljno prihoda za pokriće svih svojih troškova kao i ostvarivati sredstva za daljnja ulaganja u razvoj i u širenje svojih usluga.

 

Vlada HBŽ