LIVNO, GRAD KOJI PROMIČE MEĐURELIGIJSKI DIJALOG, MIR, SUŽIVOT I TOLERANCIJU!

UŽ”Mozaik” iz V.Čajno-Visoko je u skladu sa svojim programskim ciljevima, a u suradnji sa GNRC (General Network Religions for Children) Arigatou International 20.7. 2017.g. posjetilo grad Livno.

Učesnici izleta bili su učenici, aktivisti , uzrasta od 13-18 god i članice udruženja “Mozaik”, koji su u prošlom periodu dali svoj doprinos da se kvalitetno realiziraju aktivnosti UŽ”Mozaik” na području općine Visoko. U Livnu su ih dočekali naši imami Samir ef. Đonlagić i Edin ef. Alić koji su zajedno s njima obišli gradske džamije te ih ukratko upoznali sa njihoviom povijesti kao i današnjim prilikama u gradu Livnu. Pored džamija gosti su posjetili i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla na Gorici te franjevački muzej i galeriju Gorica.
Prema riječima prof. Ismete Begić ovaj izlet je realiziran sa željom da se posjete vjerske institucije koje su izvor duhovnosti a u cilju upoznavanja drugog i drugačijeg, pozitivnim praksama djelovanja, promocija međureligijskog dijaloga, jačanja kapaciteta aktivista – volontera, izgradnje mostova prijateljstva i pružanje prilika za zajedničko djelovanje u budućnosti.
Osim što obiluje prirodnim ljepotama, poviesnim i kulturnim nasljeđem, gosti su se mogli uvjeriti da grad Livno (iako ga Livnjaci, nažalost, najviše zbog ekonomskih prilika napuštaju) ima ljude koji sa puno elana i volje rade na promoviranju  vrijednosti mira, tolerancije i suživota.
Sudeći po utiscima koje su naši musafiri ponijeli iz Livna možemo reći da je most prijateljstva izgrađen te da je cilj izleta uspješno ostvaren.

Dž.M. – https://www.facebook.com