I Livno i Južna Koreja u diplomatskoj čekaonici: Gdje je zapelo?

Iako se za prošlu godinu najavljivalo širenje hrvatske diplomatske mreže, u prvom redu na BiH i Južnu Koreju, to se još nije dogodilo. Pitali smo u Ministarstvu vanjskih poslova zašto kasne


Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tijekom 2017. godine najviši hrvatski dužnosnici i sukreatori vanjske politike, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, isticali su važnost širenja diplomatske mreže na Južnu Koreju te Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednica je još potkraj kolovoza na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova u Zagrebu najavila otvaranje veleposlanstava u Južnoj Koreji i Kazahstanu, dok je premijer govorio o važnosti što skorijeg otvaranja konzulata u Livnu i Vitezu za tamošnje Hrvate.

U tom kontekstu naš veleposlanik u Japanu Dražen Hrastić još u veljači 2017. godine najavio je korejskim novinarima da će Hrvatska do kraja godine otvoriti veleposlanstvo u Seulu, dok je u lipnju iste godine o otvaranju hrvatskog veleposlanstva u Koreji govorio, tijekom svečanosti povodom treće obljetnice Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba, južnokorejski veleposlanik u Hrvatskoj Park Won-sup.

Otvaranjem veleposlanstva u Seulu u hrvatskoj se diplomaciji već dugo spekulira. Tako je o hrvatskim diplomatskim predstavništvima u plinom bogatoj monarhiji Perzijskog zaljeva Kataru te u tehnološki naprednoj i isto tako bogatoj Južnoj Koreji govorio još Goran Jandroković dok je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova. Dakle prije desetak godina. U međuvremenu je veleposlanstvo otvoreno u Kataru, pa i u obližnjem Kuvajtu, ali s Korejom je negdje zapelo.

U Seulu se prilagođavaju standardima
Na naš upit zašto još nije otvoreno veleposlanstvo, iako je u javnosti najavljivano da će posao biti obavljen do kraja godine, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) poručili su nam da se priprema otvaranje veleposlanstva u Republici Koreji sa sjedištem u Seulu i da su zadovoljeni svi proceduralni i zakonski uvjeti zemlje primateljice.

Kako su objasnili, veleposlanstvo je registrirano i trenutačno obavlja dužnosti u okviru sadašnjih nadležnosti na privremenoj adresi. Koje su to nadležnosti, nisu pojasnili. Iz MVEP-a navode da se zbog potrebe zadovoljavanja svih uvjeta Schengenskog sporazuma trenutačno radi na prilagodbi navedenim standardima, nakon čega će veleposlanstvo otpočeti s radom u punom kapacitetu i sa svim konzularnim ovlastima.

O otvaranju veleposlanstva u Kazahstanu naveliko se govorilo još u vrijeme vlade Zorana Milanovića. Tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić čak je prilikom susreta s kazahstanskim šefom diplomacije Erlanom Idrisovom u listopadu 2014. najavila otvaranje veleposlanstva u glavnom gradu Kazahstana, Astani, već iduće (2015.) godine. No to se nije ostvarilo, premda se ideja nije ugasila jer Hrvatska s tom energetski bogatom srednjoazijskom državom održava snažne bilateralne veze.

U MVEP-u su nam rekli da poduzimaju pripremne radnje za otvaranje veleposlanstva u Kazahstanu. Trenutno se, objasnili su, u suradnji s nadležnim institucijama zemlje primateljice traže odgovarajuće lokacije i dogovaraju organizacijsko-tehnička pitanja.

U Bosni finiširaju poslovne prostore

Što se tiče konzulata u Livnu i Vitezu, ideja se počela realizirati za kratkotrajne vlade Tihomira Oreškovića i tadašnjeg ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača, posebno u kontekstu davanja snažnije podrške tamošnjim Hrvatima. Plenković je ljetos najavio skoro otvaranje konzulata u tim bosanskohercegovačkim gradićima, a potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jednom je prilikom izjavila da očekuje njihovo otvaranje do jeseni prošle godine.


Livno je konzulat, prema prvim najavama, trebalo dobiti u jesen prošle godine

Izvor: Cropix / Autor: Mario Todorić

Gdje je zapelo, pitali smo Ministarstvo, iz kojeg su nam odgovorili da su nakon odluka o uspostavi konzulata u Livnu i Vitezu i dobivene suglasnosti zemlje primateljice pristupili iznalaženju poslovnih prostora za njihov smještaj.

Poručili su da su u tijeku građevinski radovi na prilagodbi poslovnih prostora potrebama funkcioniranja konzulata, odnosno niza radova nužnih kako bi obje lokacije u vrlo skoro vrijeme mogle biti u punoj funkciji.

https://www.tportal.hr