Livno: Kiša ugasila požare, bura rastjerala dim i visoke temperature

požar

Jaka višesatna kiša koja je pala u subotu ugasila je požare u Resanovcima, na Šatoru, Staretini i na Dinari koja je gorjela na frontu širine do 20 km ugrožavajući i naselja. Već tokom noći, a posebno u nedjelju ujutro, počela je puhati jaka bura koja je rastjerala nakupljeni dim u kotlini Grahovskog i Donjeg Livanjskog polja i znatno snizila temperaturu sa 35 na 15 stepeni, pa su Livnjaci, Grahovljani i Glamočani koji su se danima gušili u dimu napokon odahnuli.

 

Zvali smo brojeve lokalnih šumarija da se informiramo o trenutnom stanju pošto su njihovi radnici na terenu, ali se nitko nije javljao jer je neradni dan. Dežurni iz županijske Uprave CZ se javio i kazao da nije ovlašten davati izjave, ali da su, prema onome što on zna, požari još u subotu ugašeni, u šta se i sam mogao uvjeriti jer je iz jednog od podinarskih sela koji su bili zahvaćeni požarom.

 

Kako je kazao općinske službe CZ ne rade jer je nedjelja, pa nikakve podatke s terena od njih nije nisu ni dobili. No, ohrabrujuće je da se i sa velike daljine vidi da Dinara i njen prelijepi Troglav, kao ni Staretina ni Šator ne gore. Bura koja je rastjerala oblake omugućila je da se iz velike daljine vidi da nema dima, ali i da su izgorjele velike površine šume, trave i rastinja.

 

Načelnik općine Bosansko Grahovo, Duško Radun, je već u subotu popodne potvrdio da je kiša ugasila požar i u Resanovcima. Štete će se tek utvrđivati, a da nije bilo helikpoptera OSBiH koji je dnevno izbacivao i do 100.000 litara vode bile bi nesagledivo veće. Ipak je glavni posao oko gašenja svih požara u HBŽ odradila kiša..

Autor: A. K.. – Dnevni avaz