LIVNO – Održane Sportske igre osoba s invaliditetom

livno-sportske-igre-invalidi

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Hercegbosanske županije danas je u dvorani livanjske Ekonomske škole priredilo Četvrte sportske igre osoba s invaliditetom HBŽ-a. Igre su se odvijale pod nazivom „Moj pokret-radost i moja i tvoja!“, a kako je kazala predsjednica navedenog udruženja, Šemsija Dželadini, cilj igara je poboljšanje kvaliteta života osoba s poteškoćama i smetnjama u razvoju, na način da se kroz sport i druženje osjećaju kao osobe prihvaćene u društvu.

Dželadini je kazala kako joj je nekoliko takmičara i takmičarki kazalo kako prethodnu noć skoro nisu ni spavali, radjujući se nastupu i dobrom rezultatu.

Na ovom sportsko-rekreativnom druženju sudjelovali su članovi Koalicije organizacija osoba s invaliditetom HBŽ (Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, Udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Koraci“ Livno, Udruženje roditelja djece s posebnim potrebama „Krijesnica“ Kupres, Udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Naša djeca“ Glamoč, Udruženje roditelja djece s posebnim potrebama „Nada“ Tomislavgrad, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece i mladih s većim poteškoćama u razvoju „Nova nada“ Tomislavgrad i Udruženje slijepih i slabovidnih osoba Kupres), da bi nakon takmičarskog dijela, druženje bilo nastavljeno u hotelu „Park“, uz ručak, gdje su dodijeljene i medalje.

Manifestaciju su financijski podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Županijsko ministarstvo obrazovanja. Od predstavnika vlasti na otvaranju igara pojavio se jedino Milan Mihaljević iz Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi HBŽ, a valja istaknuti odličan rad livanjskih asistenata na takmičenju, koji inače u Udruženju paraplegičara rade kao volonteri.

Među takmičarima je bilo i visokoobrazovanih mladih ljudi, od kojih je Livnjak Anes Đonlagić diplomirani pravnik, dok je njegova sugrađanka Ana Budić pred diplomom Kriminalističkog fakulteta u Sarajevu. Ponosno kaže da su joj ostala još četiri ispita, dok Anes u gradskoj biblioteci već odradio pripravnički staž, a planira polagati i pravosudni ispit.
Autor: Ale Kamber, Livno