LIVNO / Podhumska džamija u novom ruhu / Plod velikodušnosti i jedinstva vjernika

Iako je proteklu godinu obilježilo jako teško stanje u svim sferama našeg života i djelovanja, Medžlis islamske zajednice Livno može se pohvaliti izuzetno vrijednim projektom koji su realizirali vjernici Podhuma zajedno sa svojim imamom Huseinom ef. Topalovićem.

Projekat se odnosi na kompletnu obnovu podhumske džamije. Naime, već duže vrijeme usljed velikih proljetnih i jesenskih kiša događalo se da prokisne krov i poplavi mektebska učionica.

To je bio alarm da se krene sa popravkom i spriječi veća šteta. Iako je u početku planirana samo sanacija krova i drenaža tla oko mektebske učionice, projekat se proširio na cjelokupan džamijski prostor.

Zahvaljujući velikodušnosti i jedinstvu vjernika Podhuma, kako onih koji žive tu tako i onih u dijaspori ubrzo su skupljena sredstava za kompletno renoviranje džamije i njenog dvorišta. U vrlo kratkom vremenu skupljeno je 42.849 KM, a u renoviranje i opremanje objekta je do sada utrošeno 41.204 KM.

Pored sanacije krova i mektebske učionice popločan je prostor oko džamije, napravljena nova ograda, obnovljena munara i urađena fasada na cijelom objektu. Mektebska učionica je u cijelosti renovirana, a stan koji se nalazi iznad nje zastrt je novim tepisima.

Na prijedlog ženskog dijela vjernika stan je opremljen i velikom sećijom i stolom kako bi ambijent u kojem se odvijaju vjerske aktivnosti i druženja bio što topliji i ugodniji.

I prostor za klanjanje dobio je nove tepihe koji su donacija obitelji Žunić kao trajni dar namijenjen pokojnomi Fajki Žuniću. Istom namjerom kćerka i zet pokojnog Šukrije Žunića nabavili su televizor u stanu. Preostaje još renoviranje mihraba što će upotpuniti sliku ove podhumske ljepotice.

Cijelim projektom vrlo uspješno, od samog početka koordinirao je Husein ef. Topalović. HMS

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply