Livno / Predstavljena knjiga “Ostavljena da svjedoči” Ruanđanke Immaculée Ilibagize

Ruanđanka Immaculée Ilibagize u Livnu je u prepunom atriju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica predstavila književni prvijenac ‘Ostavljena da svjedoči’.

Smatraju je jednom od vodećih svjetskih govornika o vjeri, nadi i opraštanju za koje je smogla snage premda su joj 1994. ekstremni pripadnici naroda Hutu ubili cijelu obitelj i na stotine tisuća pripadnika manjinskog naroda Tutsi.

Immaculée Ilibagize preživjela je skrivajući se u malom kupatilu Hutu pastora gdje je sa još sedam izgladnjelih žena provela 91 zastrašujući dan. Suočenu s razmjerima zločina i gubitkom najmilijih obuzela ju je želja za osvetom.

“Ljutnja i bijes uništavaju jer ako ga imate previše to toliko boli, toliko vas uništava da samo shvatite da želite da se oslobodite toga što prije”, kazala je autorica knjige.

Shvatila je da je mržnja strana kojoj ne želi pripadati. Odlučila je zalagati se za mir i ljubav, a u vjeri i oprostu našla spas.

“Oprost je sloboda i to je mir, ali oprost je također i ljubav jer onaj tko ima u sebi mržnju on ne može biti dijete Božje. Zato treba da se borimo protiv te ljutnje i tog bijesa kako bismo bili djeca Božja i kako bi nas Bog razumio i podržao”, dodala je Ilibagize.

Bio je to i svojevrstan međureligijski događaj.

“I sama Imakule podcrtava da njegujemo svoje bogatstvo, svoje različitosti, a sve zapravo religije u temelju, u habitusu u fundamentu, dakle, imaju ljubav, opraštanje, mir. To je zapravo ono što nam je doista dobro i potrebno”, kazao je tajnik OMS Livno Dinko Periša.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply