Livno / Srpska obitelj Kovačić u strahu od rušenja kuće / FOTO

Srpska obitelj Kovačić iz Livna ističe da će biti prinuđena da napusti svoj dom ukoliko gradske vlasti poruše pristup obiteljskojj kući.

– Živimo u ovoj kući koju koristimo od 1966. godine zajedno sa vanjskim prostorom kojim prilazimo kući. Tu istu kuću otkupili smo 2000. godine. Od 2015. godine pokušavamo legalizirati kuću i otkupiti dvorište ispred, ali to nam je onemogućeno – rekla je Vesna Kovačić.

Prema njenim riječima, “zahtjevi za legalizaciju se gube u općini, prebacuju se sa jedne službe na drugu, odbijaju prihvatiti zahtjev i slično”.

– Susjedi s kojima dijelimo zid kuće, s kojima smo u odličnim odnosima, su uspjeli legalizirati svoju kuću i otkupiti dvorište. U nekom trenutku zemljište ispred naše kuće proglašeno je javnim putom, koji ne vodi nigdje, a o čemu mi nismo imali informacije – ispričala je Kovačićeva.

Kovačićeva tvrdi da su zaposleni u službama grada Livna rekli da, kako je navela, sporni prilaz kući nije njihov, te godinama osporavaju legalizaciju pristupa obiteljskoj kući.

Dvorište kuće proglašeno javnim putem

Dvorište kuće proglašeno javnim putem

– Plan je da se javni put gradi preko naše stare septičke jame. Ukoliko bageri budu prolazili tuda, postoji mogućnost da nam se uruši kuća, a u blizini se nalazi i izlaz iz atomskog skloništa. Napominjem da put ne vodi nikuda i ne ide do već postojećih javnih puteva – istakla je Kovačićeva i navela da je obitelj bila prinuđena srušiti drvarnicu u dvorištu, jer su im nadležni, kako je istakla, prijetili i prekršajnim nalozima i kaznama.

Kovačićeva je rekla da su o svemu informirani institucija Ombudsmana i predstavnici Misije OEBS, kao i predsjednici Gradskog vijeća.

– Ovim slučajem mojoj se obitelji zabranjuje imati normalan prilaz kući. Smatramo da su nam uskraćena prava. S obzirom na to da smo manjina u Livnu, jedina osnova za diskriminaciju koja je ovdje očigledna je vjerska, odnosno nacionalna pripadnost – naglasila je Kovačićeva.

Prema njenim riječima, podršku u njihovoj borbi protiv diskriminacije pružaju im stanovnici Livna – Bošnjaci i Hrvati.

Dvorište porodice Kovačić

Dvorište obitelji Kovačić

– Ne možemo opstati ovdje na svome, na suptilan način nas protjeruju iako je rat završen. Prisiljeni smo napustiti vlastiti dom jer nemamo mira niti mogućnosti za normalan život – istakla je Kovačićeva.

Kovačići su naveli da su do sada tri puta pozivani kod pomoćnika gradonačelnika Ivanke Karaula gdje im je, kako kažu, nuđeno da potpišu dokument u kojem se odriču prilaza kući u korist formiranja javnog puta, što su oni odbili.

Na dva pitanja upućena pomoćniku gradonačelnika Livna u Službi za građevinarstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Ivanki Karauli zašto obitelj Kovačić nije legalizirala dvorište, koju proceduru nije ispoštovala, te tko i kako može riješiti problem, ona je putem maila odgovorila da Kovačići trebaju podnijeti zahtjev za kupovinu zemljišta Službi za imovinsko -pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina.

-1. Treba podnijeti zahtjev za kupovinu zemljišta Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina.

-2. Gospodin Kovačić, podnošenjem zahtjeva navedenoj i nadležnoj službi – odgovorila je Karaulina kratko Srni.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply