Livno: U propaloj tvornici ponovo pokreću proizvodnju, traže radnike

Braća Stanić iz Livna kupili su tvornicu koja je u ovom gradu nekad proizvodila modnu odjeću i zapošljavala 150 radnika. U pogonima koji od 2009. godine stoje zatvoreni pokrenuće proizvodnju namještaja. Za prodaju se ne boje, prioritet im je da nađu kvalitetne radnike. Da bi ih privukli, spremni su ponuditi dobre plate a ako je potrebno, radnicima će platiti i smještaj.
Salon namještaja Bellini iz Livna dosada se bavio samo maloprodajom. Nakon što su tokom protekle godine u improviziranoj radionici uspješno pokušali proizvesti nekoliko komada namještaja, odlučili su da pokrenu i vlastitu proizvodnju.

– Kupili smo Tvornicu modne odjeće Livno. To je stara tvornica koja je nekada imala 150 radnika na prostoru od 4.500 kvadratnih metara – potvrdio je za BiznisInfo Miroslav Stanić.

U tvornicu koja je nakon procesa privatizacije prestala sa radom ponovo će ući radnici. Bellini će ovdje proizvoditi sjedeće garniture. Očekuju da najveći dio proizvedene robe bude prodat u susjednoj Hrvatskoj.

– Zbog blizine granice sa Republikom Hrvatskom, mi smo do sada polovicu robe prodavali u Dalmatinskoj županiji. Druga polovica odnosi se na Hercegovinu. Planiramo da tako bude i sa namještajem koji ćemo proizvoditi – kaže Stanić i dodaje kako se ne plaši hoće li moći prodati ono što naprave, najvažnije je da su u mogućnosti namještaj proizvesti.

Zbog toga im je najvažnije da obezbijede dovoljno radnika. Trenutno ih imaju 11 a ulaskom u proces proizvodnje ovaj broj će se značajno povećati. Svjesni situacije na tržištu, odlučili su da radnicima ponude uslove koji će ih privući a spremni su da onima kojima je to potrebno obezbijede i smještaj.

– Raspisali smo oglas za više radnika za poziciju Radnik/Tapetar u proizvodnji namještaja. Za radnike sa iskustvom nudimo primanja u iznosu od 1000 KM i zasnivanje stalnog radnog odnosa a po potrebi i smještaj – kaže Stanić.

https://www.biznisinfo.ba