U Livnu Dan džamija obilježen radno

džamija

Medžlis IZ Livno već četiri godine značajno obilježava Dan džamija u BiH, uglavnom kroz aktivnosti Udruge žena Medžlisa Livno, kada su muallime za svoje aktivistice organizirale edukativne susrete, te radionice za maktepske učenike

Ove godine, incijativom muallima Medžlisa, au suradnji sa svim imamima, aktivisticama Udruženja žena, Mektepska učenicima, omladinom i ostalim džematlijama, Dan džamija obilježen je čišćenjem svih džamija i džamijskih harema na području Medžlisa Livno.

Cilj ove akcije bio je da se na isti dan, u isto vrijeme osvježe i očiste sve naše džamije, kako bi se osjetila snaga džemata i oživilo zajedništvo, što je uvelike i postignuto.

Inače se džamije čiste pred ramazan, međutim, prednost ranijeg uvođenja ove akcija bila je mogućnost da se tepisi operu i osuše do ramazana, na radost svih klanjača koji će ramazanske noći, a i dane provoditi u čistim i mirisnim džamijskim prostorijama. Tepisi su odnijeti na pranje u džamijama: milosnike, džamiji na Topovima, te u Lala pašinoj na begluke.

Neki aktivisti su se odlučili akcija bude baš precizna i potpuna, pa su i okrečili neke dijelove džamije. Tako je bilo u džamiji Ćurčinica.

Akcijama su se mahom pridružila i mektepska djeca, čak i ona najmlađa, koja su svojim prisustvom unijeli radost i elan.

Pojedini džemati su se nakon čišćenja počastili uz roštilj i zajednički ručak, što je vrlo pohvalno u građenju lijepih veza između džematlija. Tako je bilo u džematu Golinjevo.

Zahvaljujemo se džematlijama koji su sve dokumentirali i dostavili nam slike kako bismo podijelili s javnošću ovakve društveno važne projekte, a kako bismo možda i neke potakli da nam se pridruže dogodine ako Bog da.

Na Dan džamija očišćeno je 10 džamija, a to su: Ćurčinica, džamija Ahmeda Dukatara na Topovima, Lala pašina na begluke, džamija milosnike, Balaguša, zavre, džamije u džematima Podhum, Golinjevo, Guber i Grborezi.

Da Allah nagradi sve sudionike ovog mnogostruko korisnog djela, kako one koji su ponudili svoje vrijeme i ruke, tako i one koji su kakvom skromnom donacijom počastili sudionike.

Preporod.com