Ljubić: Bojim se kraja. Bojim se da bi to predstavljalo raspad BiH!

Izmjene izbornog zakona BiH i dalje su u fokusu javnosti; Vijeće EU poručilo – način izbora članova Predsjedništva BiH treba rješavati nakon izbora. Kako to komentira te što misli o Zakonu o izbornim jedinicama, za N1 govori predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić. Govoreći o stavu HNS-a o Zakonu o izbornim jedinicama, kaže da kada je u pitanju Predsjedništvo HNS-a, to treba pitati predsjednika Čovića, a kada je u pitanju GV, moguće je da sazove sjednicu već u ponedjeljak.

 

“U ovom slučaju ne treba čekati stajalište HNS-a jer suhrvatski predstavnici nedolaskom na sjednice FBiH ovaj čin proglasili neustavnim i štetnim za BiH, ne samo hrvatski narod”, kazao je Ljubić. “Ovaj prijedlog je protiv Ustava, on derogira i Ustav i Ustavni sud BiH. Na taj način da nadležnosti BiH prebacuje na razinu entiteta. Dugo sam politički aktivan i ne znam ni za jedan akt nijednog organa u BiH koji je toliko protudržavni i koji ide u smjeru podjele države kao ovaj akt.

 

Ne mogu ga proglasiti drugačije nego apsurdnim. Zamislite da NSRS odluči promijeniti Izborni zakon RS i način izbora izaslanika. Tko bi mogao prigovoriti išta od aktera ovog čina kada sami derogiraju Ustav BiH? Tako da, to je jedan neodgovoran politički čin za koji se nadam da neće proizvesti negativne posljedice”, kazao je Ljubić. “Mi imamo dva doma, Zastupnički dom i Domove naroda koji su uspsotavljeni kao korektiv.

 

Washingtonski sporazum je predvidio po 30 izaslanika Bošnjaka i Hrvata. Također je predviđao Konferedaciju BiH i Hrvatske koje danas nemamo. Sve je to promijenjeno nametnutim amandmanima na Zakon Visokog predstavnika Petricha”, dodao je Ljubić. Još je poručio da se boji “kraja ishoda” zbog eventualnih posljedica. “Izborni zakon i odluka Ustavnog suda se ne može provesti ni na jednoj razini osim PS BiH. Meni je žao što ljudi u BiH i glavni akteri to ne shvaćaju.

 

Ja to ne mogu protumačiti drugačije nego apsurdnim, besmislenim i ne mogu naći logiku osim one logike koja ide za tim da istrajavanje u apsurdu je način da su učini kraj apsurda. Ja se bojim toga kraja, znate. Bojim se da bi to predstavljalo raspad BiH, jer znam da se to ne bi moglo provesti na miran način”. Ljubić kaže da u BiH konstitutivnost predstavlja državotvornost.

 

“Ja iz dubokog osjećaja za BiH kao svoju domovinu želim da i ona postane država koja će biti u interesu sva tri konstitutivna naroda. BiH je višenacionalna država, kao Belgija ili Švicarska. U BiH konstitutivnost znači državotvornost. Bez bilo kojeg konstitutivnog naroda, nema države. Narodi u BiH su državotvorni narodi koji tvore državu kao narodi. U BiH kad se spomene konsocijacija u političkom, bošnjačkom Sarajevu, to se promatra kao crvena krpa”, kaže Ljubić.

Večernji.ba