Maja Gasal: Je li i DF dio priče s respiratorima Srebrene maline? VIDEO

Nekadašnja zastupnica u državnom parlamentu, danas direktorica Akademije za žene, Maja Gasal-Vražalica, mišljenja je kako afera u vezi uvoza 80 respiratora neće dobiti sudski epilog, kao što i mnogobrojne afere ranije nisu riješene. Smatra da ne treba očekivati od osoba na funkcijama da rade u korist građana jer to nisu radili nije prije pandemije.

Govoreći u emisiji Novi dan N1 televizije, Gasal-Vražalica kazala je kako će i predmet nabave respiratora biti samo statistički broj koji će biti zaveden, ali da se nitko neće baviti njime.

“Mene čudi naše iščuđavanje i očekivanje da u stanju nesreće osobe, koje su prije proglašenja stanja nesreće posljednja tri desetljeća imenovane i postavljene na upravljačke funkcije zahvaljujući podaničkom odnosu prema stranačkim liderima i osobama koje upravljaju BiH, sada rade u korist građana. Prateći javno oglašavanje raznih osoba i društvene mreže, zaključujem da smo aktivni u proizvođenju crnog humora koji nas zabavlja i održava. Možemo ismijavati osobe na najvišim funkcijama što ne znaju staviti masku, govore registrator umjesto respirator, ali one sjede i dalje na mjestima gdje odlučuju o našim sudbinama i nisu tu da riješe stanje krize ili stanje nesreće privedu kraju. Tu su da profitiraju u stanju nesreće, kao što su to činili u periodu rada i ta praksa traje 30 godina”, rekla je Gasal-Vražalica.

Dodala je kako se logički može zaključiti da ove osobe neće ništa poduzeti, da je sve “dobro programirano i iscenirano te da se zna unaprijed tko će ovaj slučaj zaprimiti u tužiteljstvu i staviti ga u ladicu, istaknuvši da će slučaj biti zaboravljen za tri dana”.

“Mi ćemo se zabavljati na društvenim mrežama i tonuti”, kazala je.

S obzirom na to da je povećan broj slučajeva nasilja nad ženama tijekom pandemije, Akademija za žene pokrenula je, zahvaljujući pomoći Veleposlanstva Austrije u BiH, E-savjetovalište gdje ženama, žrtvama nasilja, nude višemjesečne psihotretmane.

“S terena dobivamo informacije i javljaju nam se žene jer ova izoliranost i neuspostavljanje mehanizma podrške pomoći ženama žrtvama nasilja je dovela do toga da su neke od njih bile zatvorene po 10 dana na tavanu bez struje i vode i nisu se imale kome obratiti”, kazala je Gasal-Vražalica.

Komentirajući odlazak Zlatka Miletića iz Demokratske fronte, kazala je da je to za nju bilo iznenađenje.

“Kada je došao na funkciju tajnika, mi smo svi bili obradovani jer ima policijski način iz svog životnog iskustva, a DF-u je itekako bilo potrebno da se netko pozabavi kadrovskim slaganjem. Ono što sam vidjela iz intervjua potvrdilo je da je DF osnovala grupa ljudi koja je u rodbinskim i prijateljskim odnosima s gospodinom Komšićem. Znam da je gospodin Miletić imao odličnu strategiju, ali kada je došao na funkciju tajnika to je ostavljeno po strani i morao je slušati lidera i određenu kliku oko lidera, a sve što je trebalo biti urađeno – nije”, rekla je.

“Mislim da razlog njegovog odlaska nije što se ne slaže s tim što je DF srušio županijsku vlast u Sarajevu. Miletić je na osnovi te nove vlade dobio izaslaničko mjesto u Domu naroda. Ako je to bio princip, onda je trebao nadjačati i reći da ne želi biti dio te priče. Mislim da je on osoba koja bila više na strani da učini pravu stvar u DF-u i ovaj njegov izlazak je zato što više nije mogao gledati i biti sudionik svega što se događa u toj stranci. DF je opravdavao rušenje vlade na osnovi pola milijuna KM koje je stavljeno na dispoziciju tadašnjeg predsjedavajućeg Elmedina Konakovića, a na 10,5 milijuna KM ostaju u koaliciji i jedini su predstavnici u zakonodavnom tijelu koji se nisu oglasili po ovoj aferi ni na društvenim mrežama. Imate slučajeve da su se neki od SDA kadrova oglasili, a DF ostao suzdržan, pa se postavlja pitanje jesu li i oni dio te priče”, rekla je Gasal-Vražalica.

Na pitanje što nas očekuje nakon pandemije, kazala je kako posljedice trpimo već sada i da će građani i dalje jedva preživljavati te čekati otvaranje granica kako bi otišli.

“Tek nakon što se vratimo, ne u normalno stanje jer u njemu nismo tri desetljeća, već u stanje prije pandemije, bit će teško. Mi nemamo dovoljno stručnih osoba kojima je dana prilika da budu na upravljačkim funkcijama i gurnute su po strani. Imat ćemo osobe koje će se i dalje baviti kako koji tender dobiti i izvući maksimum za sebe i svoje najbliže”, zaključila je Gasal-Vražalica.