MAJA GASAL / Livanjka u Sarajevu o doniranim cjepivima iz Srbije

Nakon današnjeg dolaska Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je sa sobom donio i 5.000 doza cjepiva AstraZenece, ne smiruju se reakcije u našoj zemlji.

Uglavnom su prožete strahovitim kritikama na nespobnost bh. vlasti da nabavi prijeko potrebna cjepiva.

Maja Gasal Vražalica, direktorica Akademije za žene, također je ostavila zanimljiv osvrt na današnje događaje na sarajevskom aerodromu.

-U zemlju sa 3 člana Predsjedništva stiže donacija cjepiva zemlje sa jednim predsjednikom. Ta zemlja sa jednim predsjednikom ima cjepivo od 4, a uskoro nabavlja i od petog proizvođača. Naša 3 što li zbog nesposobnosti, što li zbog kompleksnosti sistema na koji su uhljebili i postavili jednake sebi, nisu uspjeli ni godinu dana od početka pandemije poručiti ni one, koje su po riječima ministrice vanjskih poslova namijenjene sirotinji, jer mi to kao nismo. Ali, neka njih trojice i neka naših, vaših i njihovih, j**o cjepiva.

Na kraju, ne donira ni Kizo iz Hrvatske, ni Erdogan iz bratske Turske, već Aca iz Srbije. Vrijedno bi bilo objaviti putne troškove svih članova Predsjedništva, kao i ministara, ministrica i direktora i direktorica agencija unazad 10 godina, pa postaviti pitanje kako i zašto nisu na tim silnim putovanjima o našem trošku uspostavili vezu niti razmijenili ni jednu jedinu vizitku, pa prijateljskim ili diplomatskim vezama nabavili barem 5.000 cjepiva – napisala je Gasal – Vražalica. Dnevni Avaz