MAJKA KATARINA I BAKA BLANKA MOGU BITI PONOSNE Šefica bh. diplomacije ima pet kuća i tri stana te vozi Porsche

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, 27 godina je provela u diplomaciji. Nikada nije bila kandidat na izborima – ali je po imenovanju na funkciju popunila formular o imovini.
CIN je objavio da ima pet kuća, dvije u Sarajevu, dvije u Fojnici i jednu u Stocu te po stan u Sarajevu, Zagrebu i Sydneyu. Vozi Porsche Cayenne, a vlasnica je i kombija marke Volkswagen, prenosi Jabuka.tv

Može li se to sve zaraditi od diplomatske službe – odgovorila je gostujući na N1.

Ja otprilike imam to što ste rekli, negdje manje, nešto dodano. Svu svoju imovinu sam prijavila što sam imala kada sam postala ministar vanjskih poslova, to su dostupni formulari koji su javni. Ja sam dobar dio imovine naslijedila od majke koja je živjela u Australiji, moj djed je proveo dobar dio svog života u SAD-i. Imala sam sreću kao jedino dijete da mi ostane i iza oca i iza majka poprilična imovina, i iza bake. Ja sam to uspjela sačuvati, da možda preusmjerim iz Australije prema BiH. Mislim da se od diplomatskog rada ne može steći, kazala je.

Koliko zarađuju veleposlanici?
To je oko 10.000 maraka u plaći, plaćen stan, gorivo pokriveno, sitna sredstva reprezentacije koja se pravdaju i troše. To je solidan i velik dohodak u usporedbi s onim što zarađuju ljudi u BiH. Moja plaća u Kataru je bila oko 10.000. Ovdje na ministarskom mjestu s mnogo više posla i odgovornosti ta plaća je negdje oko 4.800. Nije nijedno malo u kontekstu BiH, pojasnila je.

Poskok.info