Majka se preudala i ostavila ih. Otac je rekao da se ne može brinuti o njima i otišao. Ovo je tužna priča Renate i njenog brata Eldina

U BiH se sve češće može čuti da roditelji napuštaju djecu, pa staranje o njima preuzimaju rođaci ili se stariji moraju brinuti o mlađoj braći i sestrama.

renata

Maltretiranje očuha

Takav je i slučaj 18-godišnje Renate i osmogodišnjeg Eldina Suljića, sestre i brata koje su napustili njihovi biološki roditelji, pa trenutno borave u izbjegličkom naselju Mihatovići kod Tuzle, piše “Avaz” …

Renata, koja se nedavno vratila iz Njemačke, priča da su se u Mihatovići doselili 2010. godine, ali da su nakon razvoda njihovih roditelja živjeli s očuhom, koji ih je, kako tvrdi, konstantno maltretirao.

Dok je boravila u Njemačkoj, majka je braću Eldina i Renata ostavila kod oca. Ona je prije petnaestak dana bila primorana da se vrati u Mihatovići. Smjestila se kod prijateljice, a onda je njen otac Meho doveo brata Eldina i rekao da je bolestan i da se ne može brinuti o malom Eldinu.

“Rekao je: Uzmi brata, nahrani ga i brini se o njemu. Imam još jednog, starijeg brata, koji je ostao s ocem. On ima 16 godina i otac je rekao da, ako ništa, može od nekoga zatražiti da jede, a da se ja brinem o Eldinu, jer on ne može “, plačući prepričava očeve riječi Renata.

Nakon takvih očevih riječi nije joj preostalo ništa drugo nego da zatraži ključeve apartmana u kojem su svojevremeno boravili. Kada je dobila ključeve i otvorila vrata, ugledala je šokantan prizor, jer u sobama skoro da ništa nije zatekla.

“Moja majka otišla je u Njemačku i dobila papire, ali je neposredno prije odlaska prodala sve što je bilo u apartmanu. Htjela je, kako pričaju susjedi, prodati i prozore. Pokušala sam stupiti u kontakt s njom, ali nisam uspjela. Kasnije će me nazvati očuh, koji me grubo izvrijeđao, tako da sam cijeli dan preplakala “, kaže Renata.

Ona i brat ostavljeni su bez ikakvih primanja, pa su se vratili u apartman u izbjegličkom naselju Mihatovići, iz kojeg je majka prodala sve što se moglo prodati, a ostavila im je samo dug za struju od 164 KM.

odličan učenik

“Moj brat bio je odličan učenik, ali ne ide u školu jer nemamo novca. Nama treba pomoć da se moj brat iškoluje. Ja sam velika i znam da ga moram izvesti na pravi put, jer nema tko drugi. Nama treba pomoć dobrih ljudi kako bismo prebrodili ovu krizu “, kaže Suljić

Renata Suljić objavila je broj žiroračuna na koji se može uplatiti pomoć za nju i brata. Račun je otvoren u NLB banci, a broj je: 106348669, dok je broj računa banke: 132-730-00000005-66.

Socijalni radnik u Udruženju “Zemlja djece” iz Tuzle Adnan Drndić navodi da je dobro upućen u nevolju obitelji Suljić.

“Otac je povjerio brigu o maloljetnom sinu mlađoj punoljetnici. Važno je istaknuti da je maloljetnik ostao bez zdravstvenog osiguranja, jer ne ide u školu. Posebno smo obazrivi u slučaju apela za pomoć, jer određena iskustva ukazuju na malverzacije i zloupotrebe. Imamo informacija da je u posljednje vrijeme iz Mihatovića poslano nekoliko apela, što ukazuje da to, po svoj prilici, postaje trend “, kaže Drndić.

Trend odlazaka

On napominje da je majka, nakon što se preudala, u potpunosti zanemarila roditeljske dužnosti.

“Djeca su ostavljena ocu, da bi on jedno dijete ostavio kod sebe, a drugo odveo kod kćerke, koja se ne može sama brinuti o sebi. Vrlo je osjetljiv slučaj i svih okolnosti trebaju se uzeti u obzir. No, ako govorimo o trendu odlazaka iz naše zemlje, onda su glavni uzroci nezaposlenost, nemogućnost ostvarivanja prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, pravo na obrazovanje “, kaže Drndić.

Prema Kaznenom zakonu Federacije BiH, za napuštanje djeteta predviđena je zatvorska kazna. Tako se u članku 220. navodi da će se “onaj tko napusti svoje nemoćno dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kazniti zatvorom od šest mjeseci do tri godine”.

Obaviješten Centar za socijalni rad

U Centru za socijalni rad Tuzla rečeno nam je da su otac Meho te Renata i Eldin pozvani na razgovor, poslije kojeg će, u skladu s nadležnostima, poduzeti odgovarajuće mjere.

“Očekujemo da će svi pozvani doći na razgovor. Ne možemo unaprijed donositi odluke dok ne saslušamo njihovu priču “, rečeno je u Centru za socijalni rad Tuzla.

Ostavljaju i novorođenčad

I ranijih godina roditelji su zbog različitih životnih okolnosti ostavljali svoju djecu. Uglavnom su to bili razlozi financijske prirode, ali i mnogi drugi. Tako je svojevremeno Elvira Karalić ostavila muža i dvoje maloljetne djece te s drugim muškarcem otišla ratovati u Siriji. Dvije porodilje u prošloj godini napustile su UKC Tuzla ostavivši svoju novorođenčad koja su zbrinuta u Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Slučaj sestara iz Raževića

Život se surovo poigrao sa sestrama Belmom, Almom, Aminom i Amrom Leković iz Raževića na Pešteru. Njima je umro otac Nusret, a nedugo potom majka Rukija je bez pozdrava otišla i preudala se u susjedno selo. Slučaj je 2013. godine šokirao sve, jer je majka djecu ostavila bez igdje ičega. U pomoć su im pritekle komšije, a brigu o njima preuzeli su najbliži rođaci.