Majke Srebrenice posjetile Međugorje: “I mi smo majke koje ljube svoju djecu”

U Međugorju su u zajednici Cenacolo u petak boravile članice Udruge “Snaga žene” iz Tuzle. Riječ je o majkama Srebrenice, žrtvama rata koje su u ovom hodočasničkom mjestu boravile u sklopu terapije.

Riječi dobrodošlice članicama je uputio međugorski župnik fra Marinko Šakotakoji je kazao kako je Međugorje mjesto gdje se Božja majka ukazala, a da su sve nazočne majke što je simolika ovog posjeta. Župnik je poželio ugodan boravak majkama Srebrenice u Međugorju i poželio da ponesu lijepu sliku i sjećanja iz Međugorja.

Branka Antić – Tauber, predsjednica Udruge “Snaga žene” kazala je kako ima puno razloga doći i posjetiti Međugorje.

Ovo je posebno mjesto u masi posjeta. Majke Srebrenice su preživjele velike traume tijekom rata. Među njima je veliki broj majki koje su izgubile svoje djecuili i dalje traže svoju djecu i zbog toga dolazak Međugorju ima puni smisao. Na mjestu ukazanja Majke Božje dolaze majke svjedočeći svoje majčinstvo, istaknula je Antić – Tauber u razgovoru za portal Jabuka.tv dodajući kako su ovo sve majke koje su se našle u izbjegličkim kampovima.

Tek od 2001. krenulo se s povratkom u Srebrenicu, a glavni cilj Udruge je pomoći majkama u traumatizaciji. 

Nitko nije mogao vjerovati da će se par hrabrih žena vratiti u Srebrenicu, obnoviti svoje domove, socijalnu mrežu. Od 2001. pružamo psihosocijalnu i medicinsku brigu. Kasnije smo razvili pravno savjetovalište i ekonomsku podršku, ističe Antić – Tauber dodajući kako su pored Međugorja Majke Srebrenice posjetile niz gradova u BiH i zemljama okruženja.

Majke Srebrenice pokazuju da je ljubav svima nama potrebna. Ovdje u Međugorju smo svi djeca Majke Božje i na pravom smo mjestu gdje možemo osjetiti majčinsku ljubav. Pored Međugorja posjetili smo Vukovar, Rijeku, Grude, Mostar, Beograd… U svim krajevima smo posjetili sve vjerske zajednice. U Međugorju smo posjetili zajednicu Cenacolo. Bio je to jedan vrlo emotivan susret s osobama koje su iznijele osobna životna iskustva, kazala je.

Udruga “Snaga žene” osnovana je 1999. godine na inicijativu grupe žena i djeluje na području Tuzlanske županije, Istočne Republike Srpske, kao i u drugim krajevima BiH.

Udruga pruža psihološku, socijalnu, medicinsku, pedagošku i pravnu pomoć ženama, adolescenticama i djeci (izbjeglim, raseljenim, domicilnim licima i povratnicama) koji su pretrpjeli različita traumatska iskustva uslijed ratnih i poslijeratnih događanja u Bosni i Hercegovini.