MARKO: Pismo gospodinu gradonačelniku

Pismo gospodinu gradonačelniku (u vezi stanja gospodarstva)
.
Općina Livno je dulje vrijeme ( na žalost) na dnu FBH ljestvice po ulaganjima u gospodarstvo. Je li to odraz lošeg vođenja gospodarske politke od 1998. – 2020. godine.
.
Općina se godinama vrlo malo ili nikako angažirala u pravcu ostvarivanja kontakata sa poduzetnicima, kontakata sa udruženjima poduzetnika, kontakata sa investitorima, održavanja gospodarskih foruma, javnih rasprava, okruglih stolova, posjeta, razgovora i lobiranja kod potencijalnih investitora.
.
Izgleda da na tom planu načelnici jednostavno nisu znali dovoljno raditi. Nisam siguran da je ikada održana sjednica (prevažnog) Gospodarskog vijeća.
.
Milijuni se godišnje ulažu u subvencioniranje svega i svačega, i na razne infrastrukturne projekte, a imamo li dovoljno uređenih površina na kojima bi se sutra izgradile npr. dvije omanje tvornice?
.
Zbog ne pripremljenosti i nedostatka odgovarajućih poslovnih zona propao je i brzopleti pokušaj izgradnje Violetine tvornice iz 2010. godine.
.
Nakon toga u strategiji razvitka općine Livno (2014.-2023.) bila je planirana izgradnja poslovne zone Brda i Rasadnik. I odustalo se od izgradnje za gospodarstvo spasonosnih zona.
.
Na kraju se ispostavilo da je načelnik raspolagao u 2019. godini sa cca 3.500.000 KM (ušteđenih sredstava!?).
Zašto ista nije blagovremeno ulagao u toliko bitnu izgradnju gospodarskih (Rasadnik ili Brda) zona?
.
Jesu li od 1998. do 2020. godine načelnici uspjeli dovesti investitora koji bi izgradio pogon, tvornicu i zaposlio npr 50 Livnjaka?
Nisu. A zna se tko su oni bili.
.
Godinama se sve svodilo na izrade ‘Strategija razvoja’ općine u kojima je bilo vrlo malo od strategije razvoja gospodarstva.
A poznato je da je gospodarska strategija majka svih strategija.
.
I mandat načelnika od 1998.-2004. i 4 mandata nasljednika mu iz susjednog sela od 2004.-2020. godine nisu polučili gotovo nikakav gospodarski rast i razvoj.
.
Ako su bježali od bavljenja razvojem gospodarstva postavlja se pitanje čime su se uopće korisnim bavili, a jesu li uspjeli u 22 godine vladavine unaprijediti grad za mm u proizvodnom – gospodarskom smislu?
.
A upitno je jesu li bili (i ako nisu zašto su bili gdje jesu) u dovoljnoj mjeri stručno i organizacijski potkovani i ekipirani (i kroz Službe) da se tom najznačajnijom problematikom, koja za općinu život znači, istinski pozabave.
.
Jesu li njihove strategije razvoja bile (što se gospodarstva tiče) promašene?
Čini se da strategija razvitka načelnika (od ’98-’04) nije podrazumijevala otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta??
.
Načelnik sa 4 mandata kao da je preuzeo obrazac predhodnika u ponašanja prema (ne)razvitku gospodarstva grada.
.
Npr. njegovom posljednjom strategijom gospodarskog razvitka općine Livno ( 2014-2023) nije predviđena izgradnja niti jednog proizvodnog pogona?!
.
A prvo zapošljavanje (po njemu) se je trebalo dogoditi na Vagnju 2018. godine u nekakvim ( fu)turističkim objetima.
Danas 29.07. 2021. na Vagnju nema ničega.
.
Je li načelnik sa 4 mandata iza sebe ostavio gospodarsku pustoš, koje on (ni)je bio svjestan, ili…
.
Iako je gospodarstvo u njegovom mandatu završilo na koljenima, on je htio čak još jedan mandat? Da ne povjeruješ!!!
.
Livanjsko gospodarstvo je 2020. godine u još većem glibu nego što je bilo 2008. kada je bio krajnji čas da ga se makne. Jer mu je prvi mandat po pitanju razvoja gospodarstva bio skoro katastrofa što se vidi iz aviona i upozoravali smo.
.
Od (’98-’20) likvidirana su sva prijeratna proizvodna poduzeća. Livtex, Modna odjeća, Umimax, Cincar, Krznara… U međuvremenu sa radom je prestao i Rudnik Tušnica, sa Kamenolomom i eksploatacjom lignita.
.
Likvidirana su i sva prijeratne uslužna poduzeća. Opskrba, Dinara, Likom, Putnički i Terentni promet auto transportnog poduzeća ‘Bosna’.
.
Od prijeratnih poduzeća su opstali (uspješno privatizirani) Gradaska pekara i Mljekara te poduzeća Livno stan i Livno putovi. Od novih proizvodnih poduzeća u zadnjih 22 godine imamo samo Preradu mesa Pavić, Eko sir Puđa, Bivis (proizvodnja sokova) nekoliko pekara, pekarni, stolarskih radnji, pilana.
.
Od uslužnih i trgovačkih poduzeća (malih i srednjih) tu su: Pavić doo, Ivanović doo, ZiF doo, Roko commerc doo, PTC Forum, BiM benzinske crpke.
.
Tu je i nekoliko privatnih kamenoloma i betonara. Početkom 2020. godine je proradila i tvornica opruga B spring sa 20 uposlenih.
.
Interesantno je za napomenuti da je cijelo ovo vrijeme ( od 1998. do danas) gospodarskog sivila na čelu Službe za razvoj gospodarstva Livna bio jedan te isti gospodin. Načelnici se mijenjaju, a on o(p)staje?
.
Koliko je zaslužio svojim doprinosom razvoju Li gospodarstva da bi ostao na čelu gospodarstva 23 godine, procijenite sami.
Sve naše strategije razvoja nisu se smjele kovati bez Zagreba. A nisu se u ZG kovale.
.
Gospodarske politike dvojice (po meni) ne uspješnih načelnika se HDZ (napokon 2020.) riješio.
Sad je zrak čist.
.
Za pokrenuti gospodarstvo treba:
1. Dobro odvagati je li sadašnji pomoćnik gradonačelnika za gospodarstvo imalo odgovoran za loše stanje Li gospodarstva. A tu je 5,5 načelničkih mandata (od 98 godine). Ako nije, produljiti mu mandat i povećati mu plaću.
.
2. Ako će gradonačelnik izabrati novog pomoćnika za gospodarstvo treba dobro paziti da ta osoba bude 24 sata na raspolaganju. I da zaboravi privatne obveze. Mora se posvetiti provođenu strategije, putovanjima, pregovorima sa investitorima, lobiranju, posjete gospodarskim sajmovima.
.
3. Aktivirati Gospodarsko vijeće. (koje 22 godine nije funkcioniralo)
.
4. Ojačati službe gospodarstva i financija sa dipl. ekonomistima i informatičarima koji će za financiranje općinskih infrastrukturnih projekata znati uzeti sredstva iz eksternih izvora financiranja, i znati učinkovito raditi na proračunskim i gospodarskim analizama ( u službi strategije razvitka).
.
5. Formirati mješovite timove za razvoj gospodarstva u koji će ući struka iz općine i županije, struka iz Li privatnog poduzetništva i struka iz naše dijaspore. Kada kažem dijaspora ovdje prvenstveno mislim na povezivanje sa Livanjskim zajednicama po EU, naročito sa Zagrebačkom. Preko Livanjske zajednice u Zagrebu se može doći do Livnjaka poduzetnika koji bi zasigurno pomogli pronaći ulagače ( i izvan RH) za Livno. U okviru „Livanjske noći“ koja se svake godine održava u ZG mogu se organizirati okrugli stolovi posvećeni ulaganjima ovdje. Zašto toga u predhodnih 5 mandata nije bilo na to pitanje treba netko odgovoriti. Okrugli stolovi o razvoju gospodarstva mogu biti organizirani i u okviru Livanjskog ljeta, umjesto Šufita.
.
6. Mješoviti tim će Načelniku pomoći osmisliti infrastrukturne i proizvodne projekte. I ugraditi ih u strategiju razvitka (21- ..).
6. Izradu općinske Strategije razvitka ( u koju će ući projekti koje će osmisliti gradonačelnikov mješoviti razvojni tim) treba prepustiti agenciji iz RH. Bosanske agencije koje je su do sada angažirane se nisu pokazale doraslima za izradu Livanjske strategija razvitka.
.
7. I što je uvjet bez koga se ne može. Za proizvodne pogone trebamo imati raspoložive zone. Postojeće zone nemaju odgovarajući infrastrukturni kapacitet i treba hitno prići izgradnji novih gospodarskih zona. Ako nedostaje sredstava za nove gospodarske zone treba zaustaviti ( ili odgoditi) sve manje bitne infrastrukturne projekte. A svi su općinski infrastrukturni projekti manje bitni od izgradnje proizvodnih pogona i zapošljavanja. Na koncu i zadužiti se ako treba.

Ili ćemo grad razviti, ili ćemo se, kao Detriot, raspasti!

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply