MATE KROLO / I Rujana obadva!

U moru dagađaja koji su obilježili protekli tjedan u Livnu, ne mogu a da se ne osvrnem na jedan koji je možda i najveći. Ali je nekako samozatajno prošao, nezapaženo bez puno pompe i najava, kako od strane Općine tako i od strane organizatora kulturnog ljeta.

Naime, da 27.07.2019 g. Na blagdan Sv. Ane u mjestu Gornji Rujani otkriveno je spomen obilježje četvorici branitelja HOS-a i HVO-a koji su rođeni u Gornjim Rujanima.

Ivan Brdar, hrvatski vitez, istakao se bitkom za Vukovar gdje je i ostavio svoj mladi život,

Ilija Papić, hrvatski vitez, poginuo u obrani bojišnice u Rujanima,

Božo Barišić, hrvatski vitez, poginuo u obrani bojišnice u Rujanima i

Marko Brdar, hrvatski vitez, poginuo u obrani bojišnice u Rujanima.

Mada sam svjestan da velika većina lokalnog stanovništva nikad i nije čula za imenovane Vitezove, pale sinove iz domovinsko-oslobodilačkog rata, ipak, svi bi mi trebali znati da nije bilo njih i mnogih drugih vitezova i heroja, ni dan danas ne bih uživali u slobodi, ma kakva ona trenutno jeste.

Pozivam naše profesore povijesti, nastavnike, učitelje, kao i sve ostale čimbenike da damo svi doprinos u očuvanju na sjećanje naših poginulih braće i sestara u proteklom domovinsko-oslobodilačkom ratu, na način da prenesemo istinu mladim naraštajima koji dolaze kako se branila Hrvatska na ovim prostorima.

Zahvaljujući gospodinu Stipi Jelčiću, branitelju iz Gornjih Rujana, koji je inicirao i organizirao da se podigne spomen obilježje Hrvatskim sinovima, kako nebi palo u zaborav (kao što nam nažalost pada sve drugo) njihove žrtve za našu slobodu .

Također treba spomenuti i udrugu proisteklu iz domovinskog rata Sektor Rujani koja daje ogromni doprinos u očuvanju sjećanja na domovinski rat. Tako što se gradi veliki memorijalni centar u Donjim Rujanima za sve branitelje poginule na ovim prostorima HVO i HV. A ista je suorganizator otvaranja ovog spomen obilježja.

Da je ovaj događaj značajan i za Republiku hrvatsku govori sama činjenica da je otkrivanju spomen obilježja nazočio i Stjepan Sučić, zamjenik ministra branitelja HR Tomislava Medveda; zatim posebni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Zvone Ćurkov; general HV i HVO Željko Glasnović, zamjenik devete bojne HOS-s Mile Ćuk, kao i ostali mnogobrojni branitelji i obitelji poginulih Hrvatske i Herceg Bosne.

Nažalost sve ovo neće vratiti najbolje hrvatske sinove koji život položiše na oltar domovine, za nas, svojim majkama i obiteljima.

Neka naši heroji počivaju u miru, VJEČNA IM SLAVA!

Mate Krolo