MATE KROLO / Igre bez granica / Kolumna

Mate Krolo, hrvatski branitelj iz Livna

U moru političkih zbivanja proteklih tjedana, kako u “Lijepoj Našoj” tako i u BiH, toliko je tema da imam potrebu neke od njih spomenuti:

U Hrvatskoj se tako zakuhalo od EU izbora. Smjene većeg broja “drugova” ministara, do donošenja odluke Ustavnog suda RH da se “mora” ispoštovati zakon o provedbi ćirilice i, vidi slučajnosti, baš opet u Vukovaru.

I sve to bi bilo u redu da isti taj Ustavni sud nikad nije donio odluku da se “mora”pronaći nestale i poginule Hrvatske sinove, da se “mora” tražiti ratna odšteta od Srbije, da se “moraju” počinitelji stravičnih zločina u Vukovaru i diljem Lijepe Naše “locirati, transferirati i uhititi”.

Na žalost, svjedoci smo, htjeli to priznati ili ne, da se zakoni tumače po onoj narodnoj “Kadija te tuži, kadija te sudi”

Da malo bacimo pogled i na predstojeće izbore, gdje velika većina “naših” medija i portala guraju u eter KGK i Zokija Milanovića, dok ujedno sramežljivo i sa zebnjom objave poneku vijest o kandidatu Miroslavu Škori, a pritom kopaju li kopaju da nađu bilo što da ga mogu oblatiti javno i pred narodom. A narod je taj koji odlučuje.

Kad smo se dotakli Hrvatskih zbivanja sad da malo pređemo u BiH: Ha, o tom bi se dao roman napisati. Zvao bi se “Igre bez granica” i siguran sam da bi nadmašio Gospodara prstenova i Harry Pottera zajedno ..

No, samo da se dotaknem par tema:

Koja ironija, da Dodik spašava Hrvate ulažući veto na tužbu za izgradnju Pelješkog mosta?!

Koja ironija, da istu tu tužbu želi pokrenuti istaknuti Hrvat “Sejdo Komšić”, protiv “svog” naroda.

Koja ironija, da o našem “Dragom Vođi” stižu pisma potpore od hrvatskog puka i hrvatskih portala za propast tvornice Aluminij u Mostaru, gdje je 1000 radnika, većinom Hrvata, ostalo na ulici..

Koja ironija, o bombastičnim naslovima po medijima i portalima “Napokon donesen zakon za sve branitelje HVO

Siguran sam da onaj tko je pisao taj zakon i onaj tko ga je usvojio da sutra traže mirovinu ili novčanu, kako kažu pomoć, isti je nikad ostvarili nebi. I toliko o tom famoznom zakonu.

Sad kad smo pročešljali malo ove dvije “bogate” države da se osvrnem na zbivanja u mom Livnu. Evo, da nije tako sve baš crno u Livnu. Prije koji tjedan održan je 1. Livanjski polumarton.

Nadam se, ne i zadnji, gdje sve čestitke idu ekipi koja si je dala truda, volje i energije da sve to ispromovira.

Počinje nikad bogatije Livanjsko kulturno ljeto. Kao i razna sportska natjecanja, poput nogometnih turnira i sl.

Između svih kulturno umjetničkih zbivanja valja izdvojiti da je program od 26.07. do 05.08.2019. godine zbilja gust, a počinje koncertom Mate Bulića i tamburaškim sastavom Bosutski Bećari.

Potom 27.07.2019. u dvorani Hotela Park u 20 sati bit će prikazan igrano-dokumentarni film “Glavu dolje, ruke na leđa“, za sve one koji nisu pogledali, a željeli bi – eto prilike.

Film govori o strašnim svjedočanstvima mučenja i torture u srpskim logorima smrti, u 269 dana provedenih. 6000 Vukovaraca. Film je napravio, u osobnoj produkciji, Stipe Majić Pipe, a za koji država Hrvatska, kao ni famozni sud, nemaju osjećaja, po tom pitanju pokrenu bilo što. Al’ zato za vraćanje ćirilice u Vukovar nema im premca.

Stoga Vas pozivam da još jednom nazočimo ovom potresnom i istinitom filmu. Gosti filma su sam redatelj filma Stipe Majić Pipe i jedan od aktera filma Predrag Mišić, veliki čovjek i branitelj s Trpinjske ceste.

Na kraju 05.08.2019. Ha, svi znamo taj datum kad slavimo “Oluju svih oluja” i naš Dan BRANITELJA. Dobro došli dobri ljudi!

Mate Krolo

Predrag Mišić Peđa i Mate Krolo