Mate Rimac: Uvijek kažem da sam iz Livna, tamo najbolje „punim baterije“

Inspiracija mi je oduvijek bio Nikola Tesla, svijet koji danas poznajemo ne bi bilo moguć bez njega.

rimac

Bez obzira na to što BiH nije ciljano tržište svjetski poznatih električnih automobila Concept One, vjerujem da naša tehnologija i napori uloženi u razvoj mogu inspirirati i potaknuti ostale na inovativnost.
Popularnost električnih automobila među širom publikom je pozitivna reakcija na naša nastojanja da dokažemo kako održiva budućnost automobilske industrije može biti brza i zabavna, kaže u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ svjetski poznati inovator i biznismen Mate Rimac.
Životni san
Ovaj rođeni Livnjak s adresom u Zagrebu vlasnik je kompanije „Rimac automobili“ i kreator je jednog od najbržih električnih sportskih automobila u svijetu Concept One. Ranije je isticao da, kad god ga netko pita odakle je, kaže da je iz Livna te da voli otići u rodni grad jer tamo puni baterije.
Kako je naveo, automobili i tehnologija još od djetinjstva su mu bili strast.
– San mi je oduvijek bio proizvesti vlastiti automobil. U srednjoj školi sam s prvim projektima i kasnije s patentima „iGlove“ i „Active Mirror System“ osvajao nagrade na kantonalnim, državnim, a kasnije i na internacionalnim natjecanjima. To mi je dalo prva iskustva i samopouzdanje da mogu stvoriti nešto što je konkurentno na tržištu – navodi Rimac.
Čim je napunio 18 godina, kupio je stari BMW, takozvanu „kockicu“, i počeo učestvovati u utrkama, ali stari benzinski motor nije dugo izdržao.
– Već tad sam puno čitao i razmišljao o električnom pogonu, jer sam smatrao da ima ogroman potencijal i spaja moje dvije strasti – automobile i tehnologiju. Stoga sam odlučio preraditi „kockicu“ i pokazati da električna vozila nisu samo ekološki prihvatljivija nego da mogu biti i zabavna i brza – ističe Rimac.
Prema njegovim riječima, njegov BMW ubrzo je počeo pobjeđivati na utrkama i s njim je postavio pet Ginisovih rekorda u kategoriji električnih automobila.
– Nakon toga odlučio sam osnovati vlastitu firmu i proizvesti potpuno novi automobil koji će objediniti sve prednosti električnih pogona – priča naš sagovornik.
Vječna inspiracija
Kaže da mu je inspiracija oduvijek bio Nikola Tesla te da svijet koji danas poznajemo ne bi bilo moguć bez njega.
– Čak se i tehnologija koju smo razvili za Concept One temelji na načelu koje je izvorno izumio upravo Tesla. Njegov rad nešto je što me vjerojatno nikada neće prestati inspirirati. Rad Horacija Paganija i Kristijana van Keninsega (Christian Van Kinigseg) također je bio nadahnjujući za mene. Zato mi je veliko zadovoljstvo trenutno raditi na automobilu Koenigsegg Regera – zaključio je Rimac.
Serijska proizvodnja
– Plan je da u idućih nekoliko godina još više ubrzamo razvoj kompanije i da počnemo tranziciju iz tehnološke firme koja globalnim klijentima nudi rješenja i proizvode u vrlo malim količinama u ozbiljnog dobavljača automobila sa serijskom proizvodnjom. Potražnja za električnim pogonskim sistemom svakim danom je sve veća, veliki proizvođači automobila okreću se električnom pogonu i time i mi dobivamo sve više projekata – ispričao je Rimac.

Dnevnik.ba