Matijanić odgovara Mihanoviću: Osnovci u Livnu pišu bolje nego ti u doktoratu

Dragi Vice,

vjerujem da mi nećeš uzeti za zlo što ti se obraćam pomalo intimistički, bez suvišnog persiranja, no za to imam barem tri dobra razloga. Prvi, vidim da me već dva dana koristiš u kampanji kao mjernu jedinicu za osobu nesposobnu proniknuti u znanstvene dubine tvoje doktorske disertacije te da pritom izgovaraš laži i služiš se podacima koji ne bi trebali biti relevantni u ovoj stvari. Drugi, rođeni smo iste godine. Treći, još uvijek cijenim činjenicu da si me nazvao 27. studenoga jer si, kako si objasnio, kao novoizabrani predsjednik splitskog HDZ-a, naumio kontaktirati s raznim redakcijama, pa eto i sa mnom kao Indexovim novinarom. Tada si rekao da si otvoren za sva pitanja, “i ona škakljiva”.

Nažalost, od toga si odustao već nekoliko mjeseci kasnije kada sam ti poslao upite za prvi tekst o disertaciji. Respektiram i činjenicu da si mi pred kraj razgovora, kad sam ti objasnio da nisam baš za ćaskanje jer sam na bolovanju, ponudio pomoć. Ne znam kako bi mi u zdravstvenim tegobama pomogao ravnatelj Lučke uprave i predsjednik jedne od splitskih stranaka, ali, kao što ti je poznato, nisam ni provjeravao jer sam odavno razvio nesklonost prema dealovima s osobama na pozicijama moći. Žao mi je, nisam taj tip.

Mihanovića bi se moglo tužiti

Iz svega što si protekla dva dana napričao o meni dala bi se složiti tužba kada bih: a) vjerovao u pravosuđe; b) imao volje potezati se po sudovima; c) mislio da na napisano i izgovoreno treba odgovarati tužbama; d) glumio da me vrijeđa tvoj stav o meni. Iskreno, baš me briga. Premda bi bilo dirljivo gledati te i slušati kako pokušavaš argumentirati sljedeće rečenice: “Moja izjava odnosila se na novinara Indexa Vladimira Matijanića koji nema nikakve kompetencije analizirati moj doktorat i uvjeren sam da je netko drugi stvarni autor prvog teksta kojim je otvorena priča o mom doktoratu. Njega treba tražiti u krugu oko akademika Silobrčića i Ivice Puljka, koji su se po istom modelu obračunavali i s ministrom Pavom Barišićem.”

Na stranu moje kompetencije, vratit ću im se kasnije. Prvo ti, dragi Vice, nudim pogodbu. Ponudiš li jedan (1) uvjerljiv dokaz – dakle, dokaz, ne hadezenjarsko-sisovski trač – da su akademik Silobrčić ili Ivica Puljak ikako sudjelovali u kreiranju bilo kojeg teksta o tvojoj doktorskoj disertaciji, spreman sam dignuti kredit i uplatiti ti kompletan iznos na koji si utužio Index. Galantno, čak i širim ponudu, ona važi dokažeš li da mi je bilo tko povezan sa Silobrčićem ili Puljkom (Marijana Puljak, Bojan Ivošević, Antonio Kuzmanić, Srđan Marinić… itko) pomagao u pisanju prvog i svakog narednog teksta o tvome uratku na bilo kakav način – poticanjem ili informacijama. Ne uspiješ li, u svakom ću te tekstu nazivati lažljivim Vicom. Može? Je li fer?

Što je istina o kompetencijama

Sada o kompetencijama. Siguran sam da uz nešto bolju koncentraciju možeš zaključiti kako se nisam ni pokušao vinuti do tvoje akademske razine. Potrudiš li se, naime, zapazit ćeš kako niti jedna moja riječ ne propitkuje doprinos tvoga uratka ekonomskoj znanosti niti sam, ne daj Bože, pisao ili implicirao da je netko drugi autor tvoje disertacije. Zaista ne bih nikog optužio da je napisao nešto poput: “Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera.”

Ili: “Unatoč gospodarskoj krizi (2008. – 2009.), glavni brodovlasnici odlučili su ubrzati put gigantskog plovila, što je u posljednjih pet godina izazvalo ogromno ubrzanje.” Ili: “Jedno od najtežih godina za međunarodno brodarstvo počelo je 2008. godinom jer ga je zahvatila jedna od najtežih i najdugotrajnijih svjetskih brodarskih kriza koja se negativno odrazila na poslovanje.”

Da bi se shvatilo kako nešto nije u redu s citiranim konstrukcijama, ne treba imati čak ni svjedodžbu livanjske srednje škole. Osnovci u Livnu, Tomislavgradu, Širokom Brijegu, Mostaru, Sinju, Imotskom… ispisuju logičnije rečenice, a osmoškolske zadaćnice trebaju biti suvislije da bi dobile prolaznu ocjenu. Tako mi svjedodžbe livanjske Osnovne škole Ivan Goran Kovačić. Ponavljam, nisam se bavio ushitom ekonomske znanosti tvojom disertacijom, pisao sam da si preuzimao tuđe rečenice i pasuse bez označavanja citiranoga i da ti je tekst pun grešaka, a mjestimično potpuno nesuvisao. Demantiraj, dragi Vice.

Magistar Đapić podržava doktora Mihanovića
Još malo o kompetencijama. Moji prvi bitniji tekstovi, napisani prije više od 20 godina za Feral Tribune, bili su o magistarskom radu Ante Đapića koji te sada, na moje iskreno oduševljenje, podržava. Nakon njih, oduzet mu je status magistra, što ga jamačno boli. Bilo je to znatno prije programa za detekciju plagijata, prije nego što sam, dragi Vice, znao za Ivicu Puljka ili za zainteresiranost akademika Silobrčića za plagijate u znanosti.

Meni, dragi Vice, ne treba pomoć pri pisanju. Bio sam s Đapićevim doktoratom sam u čitaonici Pravnog fakulteta u Splitu kao što sam, prije dva i pol mjeseca, sjedio sam s tvojom disertacijom. Do nje sam došao jednostavno, zatražio sam je od Ekonomskog fakulteta u Osijeku, svatko to može.

Inicijalni poticaj za bavljenje tvojom disertacijom bio je dojam o tebi. Učinio si mi se nedovoljno verbalno vještim za osobu s visokim akademskim statusom. Poticaje za naredne tekstove davao si mi sam. Najaviš tužbu, ja otvorim tvoj uradak i nađem još zbrkanih rečenica i grešaka. Taman se zareknem da više neću, kad ti opet o svojoj pobjedi na sudu. A ja otvorim tvoju disertaciju, čitam, citiram, pišem. Neku noć sam do ponoć i pol terorizirao ukućane recitiranjem tvojih misli. Ono “gigantsko plovilo” stvarno me nasmijalo. Vjeruješ li da imam materijala za još barem jedan tekst? Zbog tebe radim prekovremeno. Stvarno si dobar motivator.

Dalmatinski HDZ-ovci u Osijeku

Nakon inicijalne sumnje, malo sam se raspitao – ne kod Puljka i Silobrčića, nego kod tvojih partijskih drugova – te doznao da je mnogo dalmatinskih HDZ-ovaca odlazilo u Osijek na poslijediplomski studij. Ako ćeš ekskluzivnu informaciju, još uvijek provjeravam štošta o tome, bit će zanimljivo čitateljima i tebi doznam li sve što me zanima. Sada me, recimo, interesira tko vam je plaćao doktorske studije, kako ste i zašto odabrali upravo Osijek, zašto su ti mentorica Ivana Barković te članovi povjerenstva Joško Dvornik, Željko Turkalj i Mane Medić pozitivno vrednovali disertaciju s toliko grešaka, kakve su poslovne veze tvoje Lučke uprave i Pomorskog fakulteta u Splitu na kojem predaješ. Niz je interesantnih pitanja, no Pomorski fakultet odgovara sporo, a ti nikako. Nema veze, uporan sam i strpljiv.

Za tvoju punu informaciju, zatražio sam disertacije i specijalističke radove još nekih tvojih stranačkih kolega, osječkih postdiplomaca te niti u jednom nisam pronašao toliko grešaka kao u tvojim “Ekonomskim učincima pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja.” A kada sam otkrio nesuvisle rečenice -“teorijska paradigma” upada u oči na prvo čitanje – posumnjao sam da nisu posljedica tvoga znanstvenog trudbeništva, nego lošeg prijevoda s engleskog.

Kada otkriješ jednu, ostale padaju kao domine. Onda potražiš pravila citiranja, a dostupna su online, primijeniš ih na ono što si radio. Za sve to, dragi Vice, nije neophodno imati ni završenu osnovnu školu, tek nešto malo zdravoga razuma i dobar internet. Konačno, o temi si mogao govoriti i za Index. Poslao sam ti mail s opširnim pitanjima. Uzvratio si s tužnim: “Poštovani, ja sam u kampanji i radim svoj posao, a očito je da ste i vi u kampanji i da radite svoj posao. Želim vam puno uspjeha. Srdačan pozdrav.”

Vaše me se kampanje ne tiču

Dragi Vice, i tu griješiš. Ni Puljkova ni tvoja kampanja uopće me se ne tiču. Među nama i čitateljima, ne pamtim kad sam zadnji put glasao. Utvrde li tvoje uhode, koje se bave mojim porijeklom i srednjoškolskim obrazovanjem, da mi je ime zaokruženo na biračkom popisu, to će samo značiti da je netko iskoristio moju dugogodišnju biračku apstinenciju, ali ni za to me nije briga. Nikada ne bih dopustio da mi vrijednosni sud o HDZ-u kao najštetnijoj političkoj pojavi u hrvatskom političkom životu utječe na faktografiju u tekstovima. Recimo, ne bih zatajio nijednu relevantnu, kompromitirajuću činjenicu o Puljku ili nekom drugom kandidatu, niti bih izmislio bilo što o tebi, tvom doktoratu ili nekom HDZ-ovcu.

Ako te već zanima, tvoja bi me eventualna pobjeda jednako razveselila kao i Puljkova. S njegovom bi mogla početi era rezanja hadezeovsko-kerumovske interesne mreže što bi me svakako zabavljalo. Nažalost, moja sirota mašta nije u stanju predočiti kamo bi nas odveo tvoj trijumf, ali slutim da bi mi podario mnogo smiješnih trenutaka, čak bi mi kao novinaru vjerojatno bio izazovniji. Rezultate ću čekati s neprikrivenom znatiželjom. Mogu ti samo obećati da ni od budućih gradskih administracija neću tražiti nikakvu korist, kao što nisam ni od prošlih.

Je li išta napisano o tvojoj disertaciji netočno?

Sada kada sam s nekoliko objašnjenja zadovoljio tvoju želju za svođenjem rasprave ad hominem, vratimo se ad rem. Je li ijedna činjenica koju sam napisao o tvojoj doktorskoj disertaciji netočna? Jesi li ijednu demantirao? Jesi li kršio pravila citiranja Ekonomskog fakulteta u Osijeku?

Jesam li pogrešno citirao ijednu rečenicu iz tvoga rada? To je, dragi Vice, jedino bitno. Sve drugo su očajnički spinovi očito preambiciozne osobe. Cijenjeni doktore ekonomije, primi srdačne pozdrave od livanjskog srednjoškolca.

P. S. (1) Na profilu na Linkedinu ti piše da si završio srednju građevinsku školu “Čiro Gamulin.” Prema raspoloživim izvorima, ugledni pokojnik bio je Ćiro. Ne osjećaj se dužnim zbog ove poduke, doktore. Generacijo.

P. S. (2) Riješi dileme i dopusti javnu objavu svoje disertacije. Na mome primjerku stoji da je samo za moju upotrebu, autorska prava moram poštovati. Neka se javnost uvjeri, a u njoj nisu samo livanjski srednjoškolci, nego i doktori ekonomije – tvoja razina – nastavnici hrvatskog, engleskog, pametan svijet različitih struka, jesam li išta iz tvoga rada pogrešno prikazao. Ako jesam, imaš sjajnu poantu u završnici kampanje. Ako nisam, prihvati posljedice svojih djela. (index.hr)

Mihanović: Želim se ispričati svim Livnjacima ako sam ih svojom izjavom povrijedio