ZAHVALA JEDNE MATURANTICE

šup

Poštovani ravnatelju, cijenjene profesorice i profesori, dragi roditelji i kolege maturanti!

Pripala mi je čast da Vam se u ime cijele generacije maturanata 2016./2017. obratim s nekoliko riječi zahvale.
Posljednji su sati našeg srednjoškolskog obrazovanja kad obrađujemo najteže gradivo– gradivo rastanka. Zbrajamo uspjehe, neuspjehe i zadovoljavamo se postignutim. Zatvaramo posljednju stranicu naše knjige srednjoškolskog obrazovanja. Matura predstavlja značajnu prekretnicu u našim životima jer krećemo u novi život. Otkrit ćemo nešto drugačiji svijet od onoga u kojem smo odrasli. Novo još nije tu, a staro je već izgubljeno u vremenu.
Svatko od nas je važan i pokazat će ono najbolje što može dati i tako sebi osigurati budućnost. Još se krećemo prema cilju. Put je težak. Prepun straha, dvojbe i oklijevanja. No čar je upravo u tome što nikada sa sigurnošću ne znamo što nas očekuje.
Ali jedno je sigurno. Naš pogled mora uvijek biti usmjeren prema naprijed, naše mišljenje na strani logike i razuma te moramo živjeti s idealima tolerancije i humanosti. U životu nas moraju pratiti čvrsti stavovi, a obilježiti visoko postavljeni ciljevi.
Nažalost, svaki rastanak je ujedno i gubitak. Rastajemo se sa suzama u očima jer svjesni smo da nikada više neće biti ovako. Pamtit ćemo sve one vesele, tužne pa čak i one naizgled beznačajne događaje i detalje. Svi u ovoj školi pomogli su nam da odrastemo u prave i zrele ljude.

Hvala našim vjernim pratiocima kroz život – našim roditeljima koji su nam uvijek bili podrška u svemu. Upornost, ustrajnost i strpljenje su vas obilježili i pomogli ste nam da odrastemo. Doveli ste dijete do mature, a to je velika stvar. Vi, dragi roditelji, učinili ste ono najbolje za nas i zato vam od srca hvala. Trudit ćemo se da uspijemo u životu jer znamo da će naš uspjeh biti najveća nagrada za vas i naše profesore.

Dragi razrednici i svi naši profesori. Vi ste bili naše vođe, prvi i najbolji sugovornici na putu naših kolebanja. Vodili ste nas, podržavali, pratili.
Svatko od Vas izgradio je zaseban autoritet u skladu s vlastitom ličnošću. Obogaćivali ste naša obzorja na temelju vlastitih znanja i iskustva. Hvala vam od srca što ste nas učili kako da postanemo zreli, pametni i dobri ljudi. Hvala Vam i za svaki vaš prijekor jer svjesni smo da je i to bilo u našu korist. Naučeno i stečeno znanje iz ove škole primjenjivat ćemo dalje u životu – najprije na fakultetu, a kasnije u radu. Nadamo se da nas nećete zaboraviti.

A mi, drage moji kolege, krećemo u novi svijet, novi život, za novim izazovima, zadaćama, kušnjama i problemima. Pred nama je važan ispit. To je ispit zrelosti i spremnosti. Nadam se da će vaši ideali biti istinski vrijedni, a vaši ciljevi visoko postavljeni. Idite samouvjereno u pravcu svojih snova. Živite život kakav ste zamislili i zapamtite – nijedna se ptica ne vine previsoko ako se vine vlastitim krilima. Želim vam sve samo dobro, no najviše od svega želim vam hrabrosti. Što god da se dogodi, vjerujte u sebe i ne predajte se. Neka vam vjetrovi budu nakloni i struje dobrostive. Neka vam zemljovidi budu točni i dobri, kanali prohodni, pristajanje pouzdano, postojana plovidba i na kraju svega – sigurna luka.
I na kraju, dragi naši profesori, možda će pod vaše okrilje doći generacija ljepših, pametnijih, inteligentnijih ljudi, ali nikako ne najboljih. Jer oni sada i zauvijek kažu:

HVALA OD SRCA I ZBOGOM!

www.ssklivno.net