Međunarodna zajednica u BiH drži stanje kontroliranog kaosa, bez pravne države

Ovdje vlada partitokracija, a za to je kriva i međunarodna zajednica koja drži ovakav ovakav koncept države, odnosno stanje kontroliranog kaosa, bez pravne države – kazao je Komarica

Banjolučki biskup Franjo Komarica izjavio je danas kako je s postojećim ustrojem, te održavanjem stanja kontroliranog kaosa, BiH zemlja neodgovornog ponašanja političara, te da odgovornost za takvu situaciju snosi i međunarodna zajednica.

– Čast izuzecima, ali velika većina bh. političkih dužnosnika je na krivom mjestu… Dakle, za svako zvanje, poput kuhara, tesara i krojača, moraš imati neki zanata, ali čini se da oni ne znaju abecedu što znači biti političar i zauzimati se za opće dobro cjelokupnog društva. Ovdje vlada partitokracija, a za to je kriva i međunarodna zajednica koja drži ovakav ovakav koncept države, odnosno stanje kontroliranog kaosa, bez pravne države – kazao je Komarica novinarima u Travniku, upitan da prokomentira aktualnu situaciju BiH.

Komarica je istaknuo da je, tijekom nedavnog putovanja u inozemstvo, o stanju u BiH razgovarao s nekima od utjecajnih političara i diplomata. – Na putu na kojem sam bio osam dana i prešao tisuće kilometara rekao sam im da učine nešto i pitao ih zašto žele držati BiH kao bure baruta, umjesto da to bude zona mira i uzora za Europu, koja je jedinstvena u različitostima.

Međutim, ovo je sluđen narod i sluđuje se i dalje, a odgovorne to ne zanima – naglasio je Komarica. Kako je rekao, pitanja o tome zašto ljudi u BiH nemaju temeljna ljudska prava i dostojanstven život treba postavljati, sve dok postoji toliko obespravljenih ljudi. – Nametnut nam je kompleks manje vrijednosti, da ne vrijedimo kod kuće, nego da idemo vani… Zašto bi mi morali izgrađivati tuđinu, a ne ovu prelijepu zemlju? Zato sam preklinjao ljude koje sam vani sreo: “Nemojte dozvoliti da budete mazge, a mazga je radna snaga, nego imajte dostojanstvo i tražite da se u vašoj zemlji sredi situacija” – poručio je Komarica.

www.vecernji.ba