MEKTIĆ POTVRDIO: Bh. državljani, pripadnici tzv. Islamske države, bit će uskoro vraćeni u BiH

SARAJEVO – Dva državljana Bosne i Hercegovine koji su se predali ili su zarobljeni u Siriji, u narednim tjednima će biti prebačeni u našu zemlju, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva sigurnosti BiH. Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu sigurnosti BiH, proces utvrđivanja identiteta dvojice bh. državljana koji su ratovali na strani tzv. Islamske države je završen.

“Za njima su raspisane međunarodne potjernice i moramo ih prihvatiti. Mi smo zadokumentovali već dobrim dijelom njihove aktivnosti dole i preuzet ćemo ih. Odmah ćemo ih prebaciti Sudu BiH i Tužilaštvu BiH na daljnje procesuiranje”, potvrdio je za N1 ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Kako je naveo, u toku su još tehnički dogovori o vremenu u načinu prebacivanja nekadašnjih pripadnika tzv. Islamske države koji su zarobljeni. Za sada su stopostotno potvrđena državljanstva dvojici muškaraca dok se u toku proces za još nekoliko njih.

Kako nam je kazao ministar Mektić, pretpostavka je da ih ima još.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o Ibri Ćufuroviću i Arminu Čurtu koji su pritvoreni u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveru Sirije. Oni bi u našu zemlju trebali biti deportovani u narednih dvadesetak dana.

Autor: Dnevno.ba