Merkel: Ulazimo u novu eru epidemije

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi se zbog porasta slučajeva mutiranog oblika koronavirusa mogao dogoditi i treći val epidemije.

Merkel je podsjetila da je njemački zdravstveni sustav bio na ivici hitne situacije krajem prosinca 2020. godine, te istakla da je danas broj infekcija koronavirusom mnogo manji, a broj smrtnih slučajeva u opadanju.

Merkel je izjavila da se može razmišljati o postepenom ublažavanju mjere protiv COVID-19.

“Ublažavanje može biti relativno lako bez zaraznijih mutacija. Zbog ovih (mutacija) sada ulazimo u novu eru epidemije, gdje se može dogoditi treći val. Britanska varijanta koronavirusa agresivnija je i zamijenit će prvi virus koji se pojavio. Sada moramo postupiti pametno i pažljivo, tako da treći val ne zahtijeva novo zatvaranje po cijeloj Njemačkoj”, poručila je njemačka kancelarka.

Navodeći da će trebati još nekoliko mjeseci da u potpunosti kontroliraju epidemiju, Merkel je dodala da “ako cjepiva pokažu svoj učinak, ako firme budu isporučivale kako je obećano, tada ćemo nakon nekoliko mjeseci biti vrlo blizu imunitetu stada”. EBR

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply