Mevlud za žene u Guberu (Livno) na -15 stepeni

melvud

Džemat Guber jedan je od 3 aktivna seoska džemata u Medžlisu UZ Livno, gdje imamsku dužnost obavlja Samir ef. Đonlagić. Udruženje žena MIZ Livno na čelu sa muallimama djeluje i na prostoru ovog džemata, gdje su svojevremeno organizirane Škola islama, Škola Kur’ana, ramazanska predavanja, te mevludi za žene.
Kao i prošle godine, mjesec rebiul-evvel nam se zadesio u najhladnijim zimskim danima, što nije spriječilo ni muallime, niti džematlijke u Guberu da organiziraju mevludsko druženje, u sobotu, 7.1.2017. Naravno da odaziv žena nije bio veliki obzirom da je vani bilo -15 C, uz nazaobilaznu livanjsku buru, koja kada zapuše oteža svako kretanje, tako da Livnjaci najradije tada ne napuštaju toplinu kuće.
Na početku je prisutne poselamio Samir ef Đonlagić, a nakon njega prigodno predavanje za žene održala je muallima Šejla M.K., gdje se najviše dotakla smijernica u odgoju djece preuzetih iz Kur’ana.
Hor Medžlisa i muallime Mevlida H. i Alma P.A. proučile su mevlud, a Adis Bilkić je pročitao svoj rad o Poslaniku as, s kojim je osvojio drugo mjesto na literarnom takmičenju. Ašere na početku i kraju programa proučio je Minel Zrno, polaznik mekteba u Guberu i aktivni član horske sekcije mekteba. Nakon mevluda, družili smo se uz kolače, koje su nam pripremile vrijedne džematlijke iz Gubera.
Da Allah mnogostruko nagradi sve prisutne na ovom mevludu.

Šejla Mujić Kevrić – http://divithana.com/