Migranti se kradom ukrcali u kamion u Livnu nadajući se da će stići do Italije, otkriveni u Sarajevu

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su prilikom pregleda kamiona u Carinskoj ispostavi Sarajevo otkrili šest migranata. Prilikom redovne kontrole carinjenja robe na carinskoj ispostavi Sarajevo službenici Uprave za indirektno oporezivanje primijetili su poderanu ceradu na krovu kamiona BiH registracijskih oznaka.

Detaljnim pregledom kamiona službenici UIO su pronašli šest skrivenih migranata, pet mlađih muškaraca i jednu žensku osobu. Imigranti su, prema njihovim riječima, iz Iraka, a u kamion su ušli u Livnu, tako što su rasjekli ceradu na krovu kamiona.

Prema daljnjim navodima, namjeravali su se prebaciti u Italiju i dobili su informacije da ovaj kamion prevozi robu u tu zemlju. O ovome je Uprava obavijestila nadležnu policijsku agenciju koja je dalje poduzela mjere iz svoje nadležnosti. Bili u prihvatnom centru Bihać, pa ih neki Ali iz Iraka, što se bavi krijumčarenjem ljudi, prebacio u Vakuf sa kombijem, pa ih je onda netko u Vakufu preuzeo i prevezao u Livno na carinski terminal gdje su bili parkirani kamioni.