Milanović: Ako se bude diralo u Daytonski sporazum može nastati samo zlo

Sada je vrijeme da se otvori novo poglavlje, a to poglavlje ima isti naslov kao što bi uvijek trebalo imati, to je Bosna i Hercegovina – kako je mi vidimo i kako je ja vidim – kao cjelovita država, subjekt međunarodnog prava, temeljen na Daytonu,  izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak nakon sastanka s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Dayton je temelj Bosne i Hercegovine. I u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu prava i pravde da se to ne dira, jer ako se bude diralo iz toga može izaći samo zlo, istaknuo je Zoran Milanović dodavši kako je do sastanka s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine došlo temeljem dogovora i razgovora prije nekoliko tjedna.

Mislim da je to i pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s kolektivnim Predsjedništvom u prethodnom mandatu nisu bili idealni, rekao je hrvatski Predsjednik.

Dodao je i da su razgovarali o miru i stabilnosti u regiji, predvidivosti te o europskom putu Bosne i Hercegovine. A razgovarali su, naglasio je, o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kao jednog od triju konstitutivnih naroda, ravnopravnog naroda, a ne manjine.

Za Hrvate u Bosni i Hercegovini tražimo, očekujemo i izborit ćemo se da taj status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. O tome sam spreman razgovarati sa svakim, izjavio je predsjednik Milanović te dodao da kod Željke Cvijanović i njenog političkog kruga vidi “veći kvantum zdravog razuma i dobre volje” da se o tome razgovara.

Predsjedateljica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanović izjavila je kako je današnji sastanak i razgovor s hrvatskim Predsjednikom bio konstruktivan te u funkciji ostvarenja zajedničkih ciljeva.

To su stabilnost i mir u regiji. Da su predvidljive stvari i da smo upućeni jedni na druge rješavati  određene probleme na konstruktivan način, kazala je predsjedateljica Cvijanović. Dodala je kako je potrebno razgovarati, osim za bolje političko razumijevanje, i o načinima povećanja vanjskotrgovinske razmjene te o projektima koji će biti u funkciji olakšanja života svih naših građana.

Kroz razgovor i dijalog će uvijek biti prilika za rješavanje problema. Nema šutnje. Moja politika je da moramo graditi odnose i mostove suradnje, poručila je predsjedateljica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Cvijanović.

Milanović je naveo da intervencijama Visokog predstavnika u izbornoj noći nije riješen ključni problem Hrvata, a to je nelegitimnost predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu.

Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika. Svatko bira svoje, kao što je u Hrvatskoj. Tako bi trebalo biti i u Bosni i Hercegovini, s time što Hrvati nisu manjina. Zahvaljujući gorljivim ambicijama nekih ljudi i podršci takozvane međunarodne zajednice koja ne postoji, nije tako u Bosni i Hercegovini. Nažalost, nemam što drugo reći, zaključio je Milanović.