Milanović: Hrvatska je spasila Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je bio u Sisačko-moslavačkoj županiji. U Kostrićima kod spomenika Golubica sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur.

Tom je prilikom komentirao eventualnu obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kao i svoje izjave o genocidu u Srebrenici.

Naime, predsjednik Milanović tomu se protivi, a hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman jučer je iz Bruxellesa poručio da Hrvatska neće ostati jedina država Europske unije koja ne sudjeluje u pomoći Ukrajini.

– Pitajte premijera, nisu tu ministri bitni. Ministri ništa ne odlučuju, rekao je Milanović.

– Ne, neću dati suglasnost, rekao sam da je neću dati. Otišao je gore bez ikakve moje prethodne suglasnosti i u ovoj zemlji nekakvog reda mora biti, rekao je Milanović.

– I da zaključimo ovu priču oko odlazaka Plenkovićevih ministara u Bruxelles bez prethodne suglasnosti vrhovnog zapovjednika – to tako neće ići. To je to, poručio je predsjednik.

– Imamo posla s običnim seoskim nasilnicima koji nas dovode pred gotov čin, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara kakvu to sliku šalje o nama odgovorio je: “katastrofalnu”.

– Grlić Radman – koji je nitko i ništa, Plenković je tu bitan – otišao je, gurnuo se u prvi red kao mali, priglupi štreber i dignuo prstiće: “Mi ćemo prvi, mi ćemo prvi”, rekao je Milanović.

Rekao je i da je velika većina hrvatskih građana protiv obuke.

“Majke Srebrenice su politička organizacija”

Na konstataciju da njegove izjave o Srebrenici vrijeđaju Bošnjake Milanović je odgovorio kako ne vjeruje da vrijeđaju ikoga tko razmišlja, već da izjave bošnjačkih militarističkih političara vrijeđaju Hrvate. Ustvrdio je i da su Majke Srebrenice, koje su u otvorenom pismu osudile njegove izjave, politička organizacija.

– Cijela moja politička povijest pokazuje da nisam nikakav islamomrzac i da nemam nikakav negativan stav prema Bošnjacima i prema Srbima. Upravo suprotno! Po Kordunu su me zvali da sam majka srpskog naroda. Djeluje komično, ali je tako, rekao je Milanović.

Rekao je i da je Hrvatska spasila BiH, a Hrvatska vojska Bihać, te da su hrvatski vojnici ginuli da bi potisnuli vojnike Republike Srpske, što Armija BiH sama nije mogla.

Autor: dnevno.ba