MILJAN KONTA / Bosno moja, poharana!

Da su Bosanci priglup narod odavno se zna iz viceva, no da su glupi u stvarnosti otkrilo se unazad dvadeset i više godina. Jer ono što oni dozvoljavaju da im se čini niti je normalno, niti objašnjivo.

Kako objasniti da isti ti Bosanci, bez obzira na nacionalnost, uvijek iznova nasjedaju na ono što im vođe plasiraju, nekako redovito pred izbore.

Buđenje nacionalne svijesti i nije teško provesti u ovoj otužnoj državi, što zorno pokazuje da su svi oni vicevi imali u neku ruku smisla.

Dovoljno je baciti kost da se rulja počepuša, da zaboravi težak život i sav jad što nas mori još od rata. U tom momentu je najbitnije dokazati da si veliki Hrvat, Bošnjak, Srbin, …

U svemu tome samo nam fale nacionalne zastave na kontejnerima, pa da znamo tko u kojima kopa u potrazi za hranom, odjećom, obućom.

Ako je ikome korona dobro došla onda je to našim političarima. Oni će se zbog tog virusa laganice zadužiti sa kreditima, sve probleme svoje nesposobnosti i lopovluka će prepisati Kinezima i ‘mirna Bosna’.

Sad imaju izliku za još sedam gladnih godina. Kako im popularnost pada, tako iz rukava izvlače i ono što se u normalnim zemljama više ne spominje, a kamoli da se o tome dižu bune i prosvjedi.

Od kada je ‘prvi u Hrvata’ stao za oltar i propovjedao, naš mili ‘akademik Draganče’, niti me Bog dragi ne može uvjeriti da nema povezanosti crkve i stožerne stranke.

Ako uzmemo u obzir da se stožernici raspadaju u županiji, gdje godinama vedri i oblači ‘druga iza Dragančeta’, moralo se nešto radikalno poduzeti.

I poduzelo se – Misa u Sarajevu.

Na prvu, reklo bi se misa kao misa. Na drugu, kadrovi iz Bleiburga iz prošlih godina sa koreografijom ustaških simbola, zastava, crnokošuljaša, bude sumnju kod većine Hrvata, a kamoli pripadnika drugih naroda.

Da li se tamo dogodio zločin? Da, dogodio se, bilo je ubojstava, kako pripadnika ustaškog pokreta, domobrana, tako i nevinih koji su se tu stjecajem okolnosti zatekli.

U svemu tome zanimljivo je to da na tom polju ne pogibe poglavnik, ako ga se tako može nazvati. Ta kukavica, fašistički sluga, koja je pola Hrvatske razdjelila fašistima sa zlatom i bližnjim svojima lagano je kliznula preko Austrije.

U tom momentu ustaško-domobranska vojna brojila je 150.000 tisuća vojnika. Poglavnik ih ostavlja na milost i nemilost partizanima i Crvenoj armiji.

Samo par mjeseci prije mobilizirao je na tisuće golobradih mladića u ustaške redove. A zatim ih sve redom izdao.  Unatoč tome, ta svehrvatska izdajica se veliča i pored činjenice da je zaslužan za tisuće i tisuće pobijenih.

Misa u Sarajevu će se održati, prosvjedi također, a iz svega toga će proizaći ugroženost Hrvata i potreba nacionalnog jedinstva, normalno, pod okriljem ‘dragih’ stožernika.

Sa druge strane, prosvjedovati će, do zla Boga, sumnjivi antifašisti, koji su jedva dočekali ovakav povod da pokušaju prikupiti par glasova za izbore.

Pitanje je samo, gdje su ti antifašisti kada se postrojava četnička bratija po Istočnoj Bosni. Ili smatraju da je Draža bio kustos u Muzeju moderne umjetnosti.

Vicevi o glupim Bosancima će izgleda biti i dalje aktualni, bosanski antifašisti će selektivno prosvjedovati, mnogi Hrvati će podizati ruku, ne da mjere kukuruz nego da otvore kontejner i da onako gladni, izdani i opljačkani dreknu “Za dom“.

M.Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply