MILJAN KONTA / Gulikože, livanjski sir jeftiniji u Bugojnu nego u Livnu!

Stigla i 2022. godina, po mnogo čemu unaprijed obilježena kao još teža i sumornija od prošle. Godina koja će očigledno mnoge baciti na koljena.

Dal’ se radi o Novom svjetskom poretku ili nečemu drugom, tek će da se vidi.

Ekonomski razvijene zemlje trpe ogromne gubitke, još kada se svemu tome doda neprolazna korona, za očekivati je još veći ambis u koji čitav svijet srlja.

Neobično je vidjeti stanovnike tih razvijenih zemalja naviklih na visoku kupovnu moć kako kupuju proizvode na akcijama te začuđeno gledaju cijene goriva na pumpama.

No, to je postala zbilja na koju su prisiljeni da se navikavaju.

Stanovnicima BiH je to sumorna stvarnost unazad trideset godina, iz koje očito nikada neće ni izaći. Izađu oni koji odluče da odu.

Ostali, koji su iz raznoraznih razloga prisiljeni živjeti na ovim prostorima, svakodnevno su suočeni sa ogromnim repertoarom prevara, obmana, zamajavanja…

I tome kraja nema.

Podjeljeni u dvije skupine, svatko na svoj način živi ovaj BH život.

Prva skupina, iliti ‘običan puk’, raja ili kako već, plaćaju danak dugogodišnjeg guranja glave u pijesak.

Druga skupina to koristi i uz pomoć oformljene hobotnice žive k’o hadžije i pri tome ih nimalo ne grize savjest. A i kako će kada nemaju ni obraza, a ni duše.

Svemu ovome što se dešava na ovim prostorima pridodaju se i svakodnevna poskupljenja. Poskupljuje sve živo. I to na način da postaje interesantno tko i na koji način uspijeva promjeniti istaknute cijene.

Pa se čovjek mora zapitati: jel’ imalo sramota tih naših trgovaca kada ističu cijene koje su veće no u mnogim razvijenim zemljama?

Postaje sramotno na koji način se pljačka narod Livna, inače već godinama najskuplji grad naširoko.

Ti livanjski trgovci, bolje rečeno gulikože očito predobro uvezani sa raznim inspektorijatima, godinama rade šta hoće, tako da pri izlasku iz trgovina imate osjećaj da ste opljačkani.

Bilo da se radi o trgovinama prehrane, obuće i odjeće, rezervnih dijelova… o uslužnim objektima ne bih trošio riječi, tu te oderu maksimalno.

Zašto onda pojedince čudi izreka “u Livnu se ne isplate kupiti ni čačkalice”.

Sram da vas bude! Sve vas trgovce redom. Livanjski sir jeftiniji u Bugojnu no u Livnu!

Prodex jeftiniji, Bingo jeftiniji, Robot jeftiniji, svi su toliko jeftiniji od naših trgovaca da se isplati otići i za 100 KM robe.

Nimalo me nije sramota otići u pomenute centre udaljene stotinjak kilometara i kupiti mnogo toga po manjoj cijeni i na takav način bar izraziti osobni bunt protiv ovih bezobzirnih livanjskih mešetara.

M. Konta