MILJAN KONTA / Kako se kalio HDZ

U sumrak osamdesetih, kada su raznorazni vjetrovi promjena nagovještavali burna predstojeća vremena, demokracija je zakucala i na naša vrata.

U već labavoj bivšoj državi počele su nicati političke stranke sa obveznim “D” u nazivu, što bi se reklo – demokratski. Mada od te demokracije godinama poslije nije ostalo ništa.

Te novoosnovane stranke prvenstveno su bile nacionalne, a zatim su redom prerasle u nacionalističke te iznjedrile događaje koje i danas osjećamo, kako socijalno tako i ekonomski.

Koliko je koja tada vodeća stranka doprinijela rasturanju bivše države, a potom i početku rata, moglo bi se pisati danima. Premda različite po narodima koje okupljaju, na kraju će se uspostaviti da su itekako iste.

HDZ – stožerna stranka Hrvata u BiH!

Zatim se dijeli na dvije, po meni iste, stranke koje se ovisno od situacije itekako nadopunjuju. Ipak, stožernici su u svemu odnijeli primat. Samo ne u onome što je bitno za život BH Hrvata.

Još u ratu, kada su domoljubi ginuli, gubili mladost po rovovima, određena klijentela je započela kurbin pir, pir koji traje i danas. Stožernički velikodostojnici, uvidjevši da je narod stoka sitnog zuba, vrši atak na sve ono što bi im poslužilo za osobnu korist.

Što se izdogađalo zadnjih trideset godina svi znamo. Džabe im napuhane statistike kada su odradili posao u domenu najgoreg okupatora. Degradirali su sve čega su se dotakli, a kada bi sve uništili rotirali bi se po funkcijama.

Jedni te isti godinama uz iznimku pokoje mlade jedinke što bi je postavili na ona mjesta sa kojih se nije moglo krasti lopatom. Narod je šutio, oni koji su mogli odselili su, mnogi se nikada i neće vratiti, jer se uvidjelo da se ovo zlo i ne može tako lako iskorijeniti.

Od onih koji su ostali stvorili su vojsku poslušnika (čast izuzecima) koji su za radno mjesto spremni i dušu vragu prodati. Takva hobotnica obuhvatila je sve segmente društva do te mjere da se bilo kakvo drugačije mišljenje automatski proziva atakom na hrvatstvo i vjeru.

U svemu tome izuzetno boli činjenica da nitko od tih lopova nije završio u zatvoru,  što nas izravno vodi do sudstva i tužiteljstva?

Šta ti ljudi rade i za koga rade?!

Zašto se ne sudi i zašto su pojedinci zaštićeni k’o medvjedi, dok običan puk za minorne stvari biva suđen i osuđen.

Sicilija nam i nije toliko daleko, dapače.

Zato pozivanje na narodni neposluh u ovakvoj državi itekako ima smisla. Jer gdje zakoni ne vrijede, nastupa sila, a bogme po toj logici zna se koga treba izbatinati.

Na našu sreću u zadnje vrijeme kao da je vrag došao po svoje te se i stožerna stranka počela urušavati sama od sebe.

U tome im treba velikodušno pomoći te ih poslati u povijest, a bogme i u zatvor, te na nekim novim temeljima izgraditi dostojnu, pravednu i svrsishodnu stranku ovog napaćenog naroda.

M.Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply