MILJAN KONTA / Kud’ će šteta na rđava kmeta?!

Kada pomisliš da ne može gore, gore se i dogodi, pogotovo onima koji su godinama naviknuti na minimum životnih uvjeta.

Rat, glad i bolest su u vrhu nedaća koje mogu zadesiti jedan narod, a narod u BiH je itekako navikao na sve to.

Povrh toga još i neki virus je opleo po bosanskohercegovačkom puku, koji od rata preživljava na rubu demokracije, časti i ponosa.

Tužno je čuti iz usta naših političara, da kao zemlja nismo u stanju pružiti zdravstvenu skrb na nivou Europskih zemalja, jer smo, eto, siromašni i nerazvijeni. Tužno je to čuti iz usta onih koji, evo četvrt stoljeća uništavaju sve redom.

Ako ništa, napaćeni i obespravljeni narod bi trebao imati zdravstvenu zaštitu na nivou. U našoj državi nemamo ništa. Bolnice nam svako malo dobijaju nekakve donacije u vidu humanitarne pomoći, dok nam se političari vozikaju u autima od par stotina hiljada maraka.

Zar to nije Bogu plakat?!

Očito da nam bolnice nemaju respiratora, i svaki scenarij zaraze, koji bi se vrlo lako mogao desiti, mogao bi imati katastrofalan kraj.

Zato imamo Audija, BMW-ova, Mercedesa…sa plavim rotirkama, auta za čiju cijenu se moglo nabaviti na hiljade respiratora i ostalih medicinskih uređaja.

I onda takvi politički idioti izađu na TV objašnjavati narodu kako eto nismo u mogućnosti… Mamu vam lopovsku.

Zato ste u mogućnosti da gradite čuda po Laktašima, Poljinama, pa čak i skrenete rijeku da izgradite dvore, bankovni računi su vam kao u šeika, a bolnice vam nemaju ništa, osim osoblja kojeg uzgred rečeno, sve više fali.

Dvadeset pet godina zatirete dostojanstvo vlastitog naroda, proizvodite bijedu, svađe i netrpeljivost. Nacionalizam vam je obrazac vladavine.

A onda se pojavi nešto što se ne uklapa u vaše makinacije, pojavi se virus koji ne bira pune i prazne novčanike, želuce i bankovne račune.

Taj virus u trenu razotkrije sve manjkavosti vaše mafijaške tvorevine, sve nedostatke nedostataka. Jednom riječju, razotkrije tugu i jad koji se nataložio sve ove godine.

I nastane panika. ‘Baja iz Laktaša’ hoće šatore za one što bi ušli u državu? Ok, možda je i u pravu, samo što u svemu tome nema logike, ako se uzmu na hiljade emigranata koji evo godinama bauljaju po zemlji, spavaju gdje stignu…

Još se sjećamo onih Kineza što su se vozikali po Balkanu. No tada je virus bio daleko, sada je stigao, pa i panika porasla.

Umjesto da se odreknete paušala, smanjite plaće na bosanski prosjek, vi pozatvarali pogone, otpuštaju se radnici, svi u kućama.

Čudno kako sve Švabe ne pocrkaju jer rade, žive kao da se ništa ne događa.

Očito da je poanta u tome da ćete na kraju koronu okriviti za sve ono što ste vi lopovi pronevjerili.

Narodi će na kraju najgore proći. No, na kraju krajeva, oni su i navikli, a i šute.

Vuci siti, a ovce na broju. Idemo dalje. 

M.Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply