MILJAN KONTA / Peta svijeća / KOLUMNA

Lijepo je bilo za vidjeti okupljene u centru Livna prigodom paljenja prve Adventske svijeće. Svijeće nade i vjere.

Šteta što se unazad dvadeset godina taj običaj nije ustalio kao jedna prelijepa tradicija katoličkog puka. A mogao je da je bilo imalo volje.

Volje nije bilo u onih koji su tih proteklih godina hodali po oblacima vlastite lažne uzvišenosti, oholosti i bezosjećajnosti. No, kako se oblaci u zadnje vrijeme pomalo razilaze, tako i naši gordi vladari uviđaju da im stado sve više podiže glavu. Otvara oči i proziva.

Očito ima sve više onih koji ne mogu šutjeti na dugogodišnju nepravdu. Koliko će samo njih ove godine upaliti svijeće negdje u tuđini, daleko od ognjišta?

Koliko će njih dogodine po prvi put upaliti svijeće negdje u tuđini?

Nisu otišli zbog rata, niti zbog prirodnih katastrof,a pa čak ni zbog toga što im se prohtjelo. Otišli su zbog toga što su otjerani. Otjerani od vlastitih vođa, političkih spodoba koji su dvadeset pet generacija zavili u crno.

Majku li vam, a jeste nam lagali onomad pred rat da će biti i ptičijeg mlijeka. Samo niste rekli da će ga biti u Njemačkoj, Austriji, Irskoj…

Dvadeset pet generacija bez perspektive. No, vi, stožerna bando, tvrdite suprotno. Uvjeravate nas u svoje uspjehe, rezultate, pobjede. Veličate svoj rad za naše dobro.Toliko dobro radite da ste nas pola rastjerali po Europi, a bar još preostale dvije trećine će put pod noge.

Uskoro ćemo postati statistička pogreška pri popisu stanovništva. Moći će nas preglasati Vatrogasno društvo iz Nemile, a kamoli ostala dva naroda.

Gdje su vam seoske škole, bagro lopovsk?! Gdje vam je pučka kuhinja za obespravljene umirovljenike?

Znam da mislite da ona ne treba jer vi iz restorana i ne vidite one što obilaze kontejnere.

Gdje su vam investitori, gdje su vam te obećane industrijske zone, radna mjesta?

Kakvi ste, ni rođeni Livnjaci neće da ulažu u vlastiti grad, jer znaju da ćete ih opljačkati. Kao i sve ostalo. Sveli ste Livno na predaustrougarsko vrijeme.

I pored svega imate obraza izaći pred narod povodom bilo čega pa i upaliti svijeću nade i vjere. Jel’ nade u bolje sutra i vjere da ćete se popraviti, vi koji ste nam sve uzeli.

Mogu razumjeti da su mnogi podigli ruke i predali se, ali ne mogu razumjeti da zbog vlastite djece nisu u stanju podići glas.

Ako vam je uspjeh to što će vam djeca završiti na bjelosvjetskim bauštelama, a ognjišta zarasti i propasti. U tom slučaju niste bolje ni zaslužili.

Djeca od OVIH ŠTO PALE SVIJEĆE neće biti takve “sreće”, budite sigurni. Ona će se jadna mučiti po foteljama, ljetovati na Bahamima i nikada neće upoznati čari bauštelskog sendviča.

Miljan Konta